zondag 18 november 2012

Categorie WTF: Zoet-zoute chocoladecake

Dutchful Thinking zoet-zoute chocoladecake

Voor mijn verjaardag (alweer enige tijd geleden) heb ik een ontzettend mooi bakboek gekregen: The Hummingbird Bakery - Cake Days. Naast de kwijl-opwekkende foto's van allerlei soorten cakes, cakejes, muffins, cupcakes, whoopie pies, taartjes en taarten zijn de recepten vaak creatief en verrassend. Wat te denken van een Guinesscake, citroencake met tijm of cakejes met cola? Ik zou het niet gauw verzinnen. Voor de verjaardag van de betreffende vriendin van wie ik het kookboek gekregen heb, ben ik aan de slag gegaan met de zoet-zoute chocoladecake. Zoet-zout?? WTF??? Ja, dat dacht ik ook.

Maar goed, verstand op nul en aan de slag. Onderstaand recept klopt en bevat geen typefouten. Je leest het goed: er gaat in totaal 750 g roomboter, 840 g suiker en bijna een halve liter slagroom in. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik aardig wat karamel en glazuur overhield, dus het recept is aan de ruime kant. Hoe dan ook, de mening van het Voedingscentrum over dit recept laat zich raden. Ach, overgewicht en hart- en vaatziekten neem je na de eerste hap op de koop toe.

Benodigdheden:

Cakebeslag
300 g zachte roomboter
300 g fijne kristalsuiker
140 g bruine basterdsuiker
3 eieren
100 g cacao
160 ml karnemelk
1 tl vanille-extract
330 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1/2 tl zout

Zoute karamel
200 g fijne kristalsuiker
2 el schenkstroop
120 ml slagroom
60 ml zure room
1 tl fijngemalen zeezout

Glazuur
200 g fijne kristalsuiker
2 el schenkstroop
360 ml slagroom
450 g pure chocolade (plus extra voor de garnering)
450 g zachte roomboter
fijngemale zeezout, voor het bestrooien

Bereidingswijze:

Cakebeslag
1. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
2. Klop met een handmixer de boter en beide soorten suiker licht en romig. Voeg de eieren een voor een toe. Klop goed na elke toevoeging en schraap de zijkanten van de kom schoon.
3. Meng in een kom de cacao, de karnemelk en het vanille-extract met 60 ml water tot een dikke pasta.
4. Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout en zeef dit. Voeg dit mengsel, afgewisseld met de cacaopasta in porties toe aan het boter-suikermengsel. Klop het mengsel op lage tot matige snelheid tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
5. Verdeel het beslag in drieën.  Als je drie springvormen hebt van Ø20 cm heb je mazzel (en kennelijk veel ruimte in de keukenkastjes) en kun je het beslag gelijk verdelen over de met bakpapier beklede springvormen. Zo niet, dan bak je de drie cakes achter elkaar met dezelfde springvorm. Bak de cake(s) ongeveer 30 minuten tot een in het midden van de cake gestoken houten satéprikker er schoon uit komt.  Laat de cake(s) even in de springvorm afkoelen en stort dan op een rooster om volledig af te laten koelen.

Zoute karamel
1. Breng in een pan de suiker en de stroop met 60 ml water aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten koken tot het stroperig en karamelkleurig is.
2. Doe slagroom, zure room en het zout in een aparte pan. Breng het mengsel aan de kook en haal de pan van het vuur. Het zout moet volledig zijn opgelost.
3. Haal de karamel van het vuur en voeg voorzichtig de hete room toe. Het mengsel zal gaan borrelen en wordt na roeren glad, romig en goudbruin van kleur. Giet de karamel in een kleine kom en laat het afkoelen.

Glazuur
1. Breng in een pan de suiker en de stroop met 60 ml water aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten koken tot het stroperig en karamelkleurig is.
2. Doe de slagroom in een aparte pan. Breng het aan de kook en haal de pan van het vuur. Giet de hete room voorzichtig toe aan de karamel. Je raadt het nooit, maar ook dit mengsel zal gaan borrelen en wordt na roeren glad, romig en goudbruin van kleur. Laat de karamel iets afkoelen.
3. Voeg de gehakte chocolade toe aan de licht afgekoelde karamel van de vorige stap en roer het erdoor tot de chocola gesmolten is. Giet het mengsel in een kom en klop het 10 minuten met een handmixer tot de onderkant van de kom koud aanvoelt.
4. Voeg de boter toe en klop het mengsel licht. Laat het glazuur 40-50 minuten rusten in de koelkast.

Bouwen
1. Zet een van de afgekoelde cakes op een bord of taartkarton. Bedek hem met circa 2 el van de zoute karamel en strijk deze glad met een (palet)mes. Bedek de laag karamel met 4 el glazuur en strijk ook dit glad.
2. Leg de tweede cake op de eerste. Bedek ook deze met de zoute karamel en het glazuur en herhaal dit bij de derde cake.
3. Bestrijk met het resterende glazuur de zijkanten van de taart. Bestrooi de taart tot slot met geraspte chocola en fijngemalen zeezout. Laat even opstijven in de koelkast.

Wees trots op jezelf en serveer!


donderdag 16 augustus 2012

Vegetarisch voor vleesliefhebbers: Broodje Falafel

Broodje falafel Dutchful Thinking

Je hebt van die mensen. We weten allemaal dat dieren eten zielig is en dat het slecht is voor het milieu. We weten allemaal dat vegetarisch eten enorm veelzijdig is en nog hartstikke gezond ook. We weten. Ondertussen heb je van die mensen die gewoonweg elke dag vlees willen eten. Gewoon. Omdat. Vlees. Nu. Elke dag.
Gelukkig hebben de Libanezen daar iets voor uitgevonden. Het heet falafel. Ook wel flaffel genoemd. En daar wij Hollanders gewend zijn om van alles op een broodje te doen (broodje hamburger, broodje bal, broodje haring) is er ook het broodje flaffel. Er zit geen vlees in. Maar dat maakt de vleesminnende mensen onder ons in dit geval niet uit. Het lijkt op vlees en het smaakt werkelijk heerlijk!
Dus, word ook jij omringd door naar vlees snakkende mensen en mocht jij snakken naar minimaal één dag per week een vleesvrij menu, raad ik aan om een wekelijkse flaffeldag in te lassen.

Met dank aan Mevrouw Minder hierbij het volgende (iets aangepaste) recept:

Benodigdheden (2 personen):
250 gr gedroogde kikkererwten
2 tenen knoflook
1 ui
1 tl chilipoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
zout en peper
bosje koriander
bosje peterselie
handvol muntblaadjes
1 el kikkererwtenmeel
pitabroodjes
sla
komkommer, in schijfjes
wortel, in sliertjes

Bereidingswijze:
1. Week een nacht van tevoren de kikkererwten in water.
2. Giet de kikkererwten af. Pureer ze met de ui, knoflook, poeders en verse kruiden tot een gladde massa. Voeg 1 el kikkererwtenmeel toe en roer dit er doorheen.
3. Vorm kleine balletjes van het mengsel.
4. Verwarm een laagje olie in een pan. Laat goed heet worden (tip: dompel een satéprikker in de olie. Als de olie rondom het stokje begint te bubbelen is de olie heet genoeg). Frituur de balletjes in porties totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken in een met keukenpapier bedekte kom of vergiet.
5. Rooster de pitabroodjes en vul deze met de falafel balletjes en sla, komkommer en wortel.
6. Serveer met een dot knoflooksaus.

Overtuigde vegetariërs hoeven overigens niet te aarzelen bij het ingrediënt kikkererwten (engels: chickpeas). Ze hebben hun naam niet mee, maar bevatten niets slijmerigs, hebben geen veren of andere dierlijke eigenschappen. Laten we afspreken, om verwarring te voorkomen, om de mooie erwtjes voortaan gewoon KEKERerwten te noemen.

dinsdag 14 augustus 2012

Zin in vanillevla

Vanillevla Dutchful Thinking

Zin in een toetje. Vanillevla deze keer. En zoals Karin Luiten ons elke keer weer helpt herinneren: we zijn niet geheel afhankelijk van Campina en Meneer Heijn. We kunnen het ook zellûf doen.

Benodigdheden:
500 ml melk
5 eidooiers
1 vanillestokje
50 g suiker

Bereidingswijze:
1. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje samen met de melk in een pan en laat het mengsel ca. 15 minuten trekken op heel laag vuur zonder te koken.
2. Klop de eidooiers en de suiker met de mixer tot een schuimige massa. Verwijder het vanillestokje uit de melk en voeg al kloppend de melk voorzichtig toe aan de eieren.
3. Giet het schuimige mengsel terug in de pan een laat op heel zacht vuur binden en blijf goed kloppen met een garde (neem hier de tijd voor). Laat het niet koken, want dan gaat het schiften.
4. Giet over in een schaal en laat afkoelen. Bedek met huishoudfolie en laat in de koelkast koud worden.

De eidooiers zijn op zich voldoende om, met een beetje geduld, het mengsel te laten binden. Als je haast hebt, kun je nog een beetje maïzena (in melk opgelost) toevoegen. Het resultaat mét maïzena heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Zo, mocht je je inmiddels met je zelfgemaakte bakje vla op de bank genesteld hebben, is het tijd voor een filmpje van de Keuringsdienst van Waarde over... vanillevla. Enjoy!

zondag 12 augustus 2012

Workshop foodfotografie


Zaterdag was uitslapen er even niet bij. Om half negen begon de reis richting het immerschone Nootdorp. Daar werd ik, samen met nog 5 andere rare mensen die het leuk vinden hun voedsel op de foto te zetten, verwacht bij het huis van Alexandra. Alexandra woont in een adembenemend mooi huis met wat met recht een Woonkeuken met hoofdletter W genoemd kan worden. Handige plek voor een workshop 'fotografie en styling voor foodbloggers'. Handlanger van Alexandra was Simone van Junglefrog. Na eerst de basiskneepjes van de fotografie geleerd te krijgen werd daarna ingegaan op styling. Nu ga ik natuurlijk niet alle ins en outs verklappen van het geleerde (volg de workshop zelf maar zou ik zeggen), maar er zaten voor mij toch aardig wat 'aha-erlebnisse' tussen. Zoals:
1. Denk eerst even na voordat je begint met fotograferen. Dus niet: Eten-is- klaar-en-staat-eigenlijk-koud-te-worden-maar-ik-wil-nog-een foto-dus-plemp-het-op-tafel-en-maak-gauw-een-hap-snap-foto-oh-hij-is-niet-mooi-ik-maak-er-nog-een-wat-zit-je-nu-te-zeuren-vriendlief-koud-is-het-toch-ook-wel-lekker.
2. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Vind inspiratie via plaatjes in kookboeken, tijdschriften, Pinterest etc. Probeer mooie foto's na te maken en leer ervan.
3. Styling hoeft niet duur te zijn. Denk out-of-the-box: kussenslopen, oude t-shirts, theedoeken etc. kunnen prima als servet of ondergrond gebruikt worden. Vanaf nu wordt er dus niets meer weggegooid!
4. Reflectiescherm en belichting corrigeren doen echt wonderen.
5. Neem staande foto's, zodat je meer diepte in je foto's krijgt.
6. Ja, je kunt een hele middag ontzettend veel plezier hebben met het mutsen met gerechten die er heerlijk uitzien, maar die je niet opeet en waar je dan uiteindelijk 3 foto's van uitkiest die 'er-mee-door-kunnen'.


Een plots opkomende pijn in het foodbloggershoofdje belette mij om direct bij thuiskomst aan de slag te gaan. In de loop van de zondag kwam de levenslust terug en heb ik weer een en ander uitgeprobeerd (en ook opgegeten deze keer). Door alle tips en trucs is het plezier in foto's maken nog meer toegenomen. Daarbij heb ik oude spullen in huis 'herontdekt'  die prima te gebruiken zijn bij het fotografen. Ik hoop  dat de foto's steeds beter gaan worden! Oordeel komende week zelf :)



woensdag 8 augustus 2012

Nectarinetaartje

Nectarinetaartje

Bij het boodschappen doen een doosje van, wat later bleek, niet al te beste nectarines meegenomen. Maar geen nood, daar maken we gewoon een lekker taartje van! Deze diende gisteravond als nagerecht voor de gasten. De planning was dat er 1 eter kwam. Dat werden er spontaan 3. Maar door eerlijk te delen kwam iedereen aan zijn trekken.

Inspiratie vond ik op de blog van Technicolor Kitchen. De vrouw achter deze blog is de Portugese Patricia en naast lekker koken en daar mooie foto's van maken is ze ook verzot op films. Elk recept gaat dan ook gepaard met schrijfsels over de laatste film die ze gezien heeft. Een erg creatieve en leuke combinatie!

Benodigdheden:
175 g zachte roomboter
160 g suiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
1/2 tl vanille-extract
3 eieren
150 g bloem
1 tl bakpoeder
snufje zout
65 g volle yoghurt
3 nectarines, in schijfjes
poedersuiker

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
2. Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet in met boter.
3. Mix de boter, suiker, sinaasappelschil en vanille-extract tot een romig mengsel.
4. Voeg de eieren één voor één toe en mix het zorgvuldig door het mengsel.
5. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de beslagkom. Voeg de yoghurt toe en meng door het beslag.
6. Stort het beslag in de springvorm en strijk glad. Verdeel de nectarineschijfjes erover en bak ca. 55 minuten in de oven tot het taartje gaar, goudkleurig en gerezen is.
7. Laat afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en een dot slagroom.

Nectarinetaartje
Enjoy!

zondag 5 augustus 2012

Culinaire reis van Noord- naar Zuid-India: Hyderabadi Murgh Korma & Methi Chaman

Hyderabadi murgh korma (kip in kokosnootsaus met cashewnoten en sesamzaad)

Het werd wel weer tijd voor een nieuw recept! Iets teveel bevangen door het 'ik-ben-hoognodig-toe-aan-vakantie'  kwam er minder van het koken en nog minder van het bloggen. Inmiddels ben ik weer helemaal hersteld en vol nieuwe energie!
Geïnspireerd door een recente Indiase kookmarathon waarbij ik mijn gasten diverse verschillende curry's voorschotelde trakteer ik jullie deze keer graag op een tweetal goed te combineren Indiase gerechten.
De Hyderabadi Murgh Korma is een kipgerecht in kokosnootsaus met cashewnoten en sesamzaad. De kip wordt gemarineerd in yoghurt. Door het zuur in de yoghurt wordt de kip lekker mals. Andere manieren om malsheid te verkrijgen is door het gebruik van wijn of azijn. In West-India gebruiken ze bijvoorbeeld azijn om het varkensvlees voor de wereldberoemde Vindaloo mals te krijgen.

Benodigdheden:

650 g kipfilet
50 g rauwe cashewnoten
75 g ghee
1 grote ui, gesnipperd
1 el sesamzaad, fijngemalen
2 dl kokosmelk

Marinade:
Gemarineerde kipfilet200 g volle yoghurt
2 tl kikkererwtenmeel
2 tl gemberpuree
2 tl knoflookpuree
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl zout

Kruidenmix
1 kaneelstokje van 2,5 cm
6 kardemompeultjes, gekneusd
6 kruidnagels
2 laurierblaadjes

Gekruide boter
1/4 tl geraspte nootmuskaat
1/4 tl gemalen foelie

Bereidingswijze:
1. Snijd de kipfilet in blokjes van 5 cm. Klop de yoghurt met het kikkererwtenmeel tot een glad mengsel. Klop goed, zodat de yoghurt niet gaat klonteren. Meng de overige ingrediënten voor de marinade er goed door. Roer de kip door de marinade totdat alle stukken kip rondom met de marinade bedekt zijn. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren.
2. Bewaar 1 theelepel ghee en smelt de rest in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de ingrediënten van de kruidenmix toe. Bak ze tot de kardemompeultjes bol gaan staan.
3. Voeg de ui toe en zet het vuur wat hoger. Bak de ui totdat deze glazig is en roer het sesamzaad erdoor.
4. Voeg de gemarineerde kip toe en bak totdat de kip bruin kleurt. Schenk de kokosmelk en 150 ml water erbij. Breng de kip aan de kook, zet het vuur laag, sluit de pan en laat het in 20 minuten zachtjes gaar koken.
5.  Week de cashewnoten 20 minuten in 150 ml kokend water. Pureer de cashewnoten met het weekwater en voeg toe aan de kip. Laat de kip nog ca. 5 minuten koken tot de saus iets is ingedikt.
6. Smelt de bewaarde theelepel ghee in een pannetje op laag vuur. Voeg de nootmuskaat en foelie toe en laat zachtjes 30 seconden koken. Schenk de gekruide boter over de kip en roer alles door elkaar.


Methi chaman (Indiase kaas met fenegriek en spinazie)

Voor de broodnodige groente biedt het Noord-Indiase Methi Chaman uitkomst. Dit gerecht bestaat uit Indiase kaas met fenegriek en spinazie. Ervaring leert dat je de paneer in dit gerecht ook prima kunt vervangen door tofu en de spinazie door waterspinazie. Je moet het immers doen met wat je in huis hebt en wat op moet! Het gedroogde fenegriekblad vervang ik door fenegriekzaad, omdat ik het blad nog niet tegengekomen ben in de toko. 

Benodigdheden:
225 g paneer
4 el zonnebloemolie

Kruidenmix 1
1 grote ui
25 g verse gemberwortel
4 grote tenen knoflook
1/4 tl fenegriekzaad
1 rode chilipeper

Kruidenmix 2
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl kurkumapoeder

150 g bliktomaten
1 el tomatenpuree
275 g verse spinazie
1/2 tl zout
3 el room
1/2 tl garam masala

Bereidingswijze:
1. Snij de paneer overlangs in 5 repen en elke reep in blokjes van 1 cm. Verhit 1 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de blokjes paneer bruin (let op: spettergevaar!) Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
2. Pureer de kruidenmix 1. Verhit de resterende olie in een middelgrote pan en voeg de gepureerde ingrediënten toe. Bak deze ca. 5 minuten tot de puree lichtjes aan de bodem begint te plakken.
3. Zet het vuur laag en voeg kruidenmix 2 toe. Laat het 30 seconden zachtjes koken en voeg dan de tomaten toe. Verhit todat het vocht is ingekookt.
4. Voeg 2-3 el water toe en verhit alles nog 2 minuten. Roer de tomatenpuree er doorheen en schep de gebakken paneerblokjes er voorzichtig door.
5. Voeg de spinazie en het zout toe en roer tot de blaadjes geslonken zijn. Zet het vuur laag en verhit alles nog een paar minuten.
6. Voeg de room en garam masala toe. Verhit nog even kort en neem de pan dan van het vuur. 

Serveer deze overheerlijke curry's met naan en basmatirijst. Eet smakelijk!

zondag 17 juni 2012

Foodswap deel 2

Foodswap

Foodswap, leuk om te maken en zeker ook leuk om te krijgen! Het werd nog even spannend gisteren (komt er nog een pakketje?), maar iets na 17:30 uur klonk de verlossende deurbel en mocht ik als een kind zo blij het cadeau uitpakken. Wat zat er in?

1. Zoek, maak of koop iets dat voedsel uitdrukt, maar niet om op te eten is.
Dat waren 2 eierdopjes met eitjes.
2. Een zelf samengestelde 'kant-en-klaar' mix.
Ik mag zeer binnenkort chewy oatmeal and raisin cookies maken! Alleen nog 85 gram roomboter toevoegen en een klein (echt) ei, kwartiertje in de oven en smullen maar!
3. Een zelf gebakken product.
Zelfgemaakte meringue batons! Helaas door de reis niet allemaal meer heel, maar echt overheerlijk!
4. Maak iets pittigs.
In de doos vond ik een flesje home-made chili-olie. Ideaal voor het oppeppen van een lekkere tomatensalade of te verwerken bij een visrecept. Biedt in ieder geval weer inspiratie!
5. Print een recept voor een zomerse BBQ-dag en sluit minimaal één ingrediënt bij die voorkomt in het recept.
Ik heb een recept voor een Tonijn BBQ Spies gekregen. Een van de benodigde ingrediënten is grijs zeezout, waarvan mij werd verzekerd dat dit erg geod voor je is, omdat alle mineralen er nog in zitten. Nu alleen nog mooi weer en dan gaan we zeker aan de slag!
6. Doe iets in de doos waar je zelf dol op bent en schrijf erbij waarom dat één van je favoriete producten is. 
Deze opdracht is natuurlijk erg persoonlijk. Waar de één dol op is, vindt de ander niet zo bijzonder. In dit geval kwamen de smaken toch wel zeer overeen! Ik ben nu namelijk trotse bezitter van Lindt Crème Brûlée Chocolade (nou ja, nu nog van de helft daarvan)!
7. Iets met karamel. Doe hiermee wat je zelf wilt.
De laatste opdracht is ingevuld door fudge te maken. Zeer goed gelukt en ontzettend lekker!
Anouhk, hartelijk dank voor deze mooie producten! En Esmée natuurlijk hartstikke bedankt voor de organisatie van het geheel!

Terugkijkend op de eerste keer Foodswappen kan ik niet anders dan erg blij worden. Wat ontzettend leuk! Volgende keer weer!

zaterdag 16 juni 2012

Foodswap deel 1


Foodswap


Gisteren was het zover: er moest en zou gefoodswapt worden. Natuurlijk was er al veel energie gegaan naar het nadenken over de invulling van de opdrachten van Es' Factory, de initiatiefneemster van deze Foodswap. Zij had het volgende bedacht:
1. Zoek, maak of koop iets dat voedsel uitdrukt, maar niet om op te eten is.
2. Een zelf samengestelde 'kant en klaar' mix.
3. Een zelf gebakken product.
4. Maak iets pittigs.
5. Schrijf of print een recept voor een zomerse BBQ-dag en sluit minimaal één ingrediënt bij die voorkomt in het recept.
6. Doe iets in de doos waar je zelf dol op bent en schrijf erbij waarom dat één van je favoriete producten is.
7. Iets met karamel. Doe hiermee wat je zelf wilt.

Maar toen was het vrijdag de 15de, de dag waarop afgesproken was dat alle voedselpakketten verstuurd zouden worden. Als een malle aan de slag gegaan en gelukkig...het pakketje is gisteren aan de postbode toevertrouwd. Wat heb ik er van weten te maken?

Opdracht 1 bleek al eerder die week ingevuld te kunnen worden met behulp van Xenos; een muffinvormige kookwekker, altijd handig in de keuken.
Opdracht 2 sloot daar weer naadloos op aan. Ik heb een kant-en-klaar mix voor citroen-maanzaad muffins samengesteld. 
Opdracht 3 heb ik ingevuld door koekjes te bakken, in dit geval Kokosmakronen.
Opdracht 4 maakte de sadist in mij wakker. Het is Sambal Kecap geworden, een zeer pittige variant. Ik ben zo vriendelijk geweest om er op te zetten dat het pittig is. Via deze weg wellicht opnieuw een waarschuwing aan de ontvanger. En dat het niet persoonlijk bedoeld is.
KokosmakronenOpdracht 5 bracht mij er toe om in de categorie: "ik heb geen zin in vlees- en saladetoestanden, maar wil gewoon iets lekker verfrissends drinken bij de BBQ" het recept voor citroengras thee op te schrijven en het citroengras alvast toe te voegen.
Sambal Kecap CitroengrasOpdracht 6 vond ik heel lastig. Er zijn ontelbare zaken waar ik dol op ben. Ik heb de toko ook weer aan een onderzoek onderworpen, maar uiteindelijk moest ik aan mezelf bekennen: er schuilt een ware alcoholist in mij, vooral als het om koken gaat. Wijn tijdens het koken, wijn als onmisbaar ingrediënt bij het koken en wijn als puntje op de i bij het verorberen van de daaruit voortvloeiende maaltijden. 
Dat ik daarin geen snob ben, bewijst de keuze voor deze prima supermarktwijn. Helaas, geen wijnkelders, speciale koelkasten of know-how over welke geplette druif uit welk jaar en welke regio ik nu eigenlijk drink.
kant-en-klaar mix citroen-maanzaad muffinsOpdracht 7 was zo klaar als een klontje en hoort eigenlijk ook bij opdracht 6. Men kan mij wakker maken voor een heerlijk stukje Caramel Shortbread. Een relatiecrisis was nabij toen ik van plan was om alle stukjes heerlijkheid in de doos richting mede-Foodswapper te doen. Om dit te voorkomen hebben we dus toch ook maar enkele stukjes achtergehouden voor eigen gebruik. Tja, de onbaatzuchtigheid is toch weer ver te zoeken.
Bijbehorende recepten volgen zo spoedig mogelijk!

Het was erg leuk om zo'n pakketje samen te stellen en ik wacht nu met smart op wat ik vandaag mag ontvangen. Ondertussen toch even zorgen: gaat die postbode er wel voorzichting mee om? Raakt het pakketje misschien kwijt en zullen alle lekkere hapjes overgeleverd worden aan schimmelvorming en ander leven? Komt de kant-en-klaarmix netjes aan of schudt PostNL de ingrediënten alvast door elkaar voor de beoogde gebruiker? Vindt de ontvanger het wel een leuk pakket of baalt hij/zij stiekem omdat het eigen pakket veeeeel leuker was? We gaan het zien en meemaken!

Tenslotte. Het was thuis even zoeken naar een geschikte doos. Na een lange zoektocht constateerde ik dat we over een splinternieuwe friteuse beschikken. Friteuse uit de doos en foodswap-inhoud in de doos. De ontvanger zal zich wellicht zorgen maken over de inhoud: geen slappe friet en koude bitterballen, dat is beloofd! Grotere kans dat zoiets hier vanavond op tafel komt :)

Foodswap

dinsdag 12 juni 2012

Curry met kip en spinazie


Spontaan koken begint met het inventariseren van ingrediënten die toevallig nog beschikbaar zijn in de koelkast of ver achterin de keukenkastjes verstopt zijn. Vervolgens kun je creatief zelf aan de slag met het mixen van de gevonden waren en een heerlijke maaltijd te voorschijn toveren. Of je gaat flink aan de slag met Google en ploegt je door allerlei leuke blogs uit binnen- en buitenland en komt op die manier op goede ideeën. Zoals de blog Chewtown, van een Italiaanse Australische die naast haar bestaan als foodblogger bij de Sydney Opera House werkt. Zoveel levens, zoveel mogelijkheden. Na dagdromen over wat er van me terecht had kúnnen komen, toch maar aan het koken geslagen.

Benodigdheden:
2 el olie
1 ui, gesneden
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
1/2 tl kurkuma
snufje cayennepeper
2 knoflooktenen, gekneusd
1 el gember, fijn gehakt
500 g kipfilet
400 g bliktomaten
1/2 tl zout
2 tl bruine suiker
1 el citroensap
100 g spinazie
koriander

Bereidingswijze:
1. Verhit de olie in een pan en bak de ui daarin ca. 5 minuten tot deze zacht is.
2. Voeg de komijn-en korianderpoeder, kurkuma, cayennepeper, knoflook en gember toe en bak 2 minuten mee.
3. Bak vervolgens de kipfilet mee tot deze bruin is. Vermeng de tomaat en zout met het kipmengsel en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen.
4. Voeg de bruine suiker, citroensap en spinazie toe en verhit tot de spinazie geslonken is.
5. Serveer met verse koriander en basmatirijst.



maandag 11 juni 2012

Pruimenclafoutis


Soms zit het mee in het leven. Bijvoorbeeld als je bij de bibliotheek Ottolenghi - Het Kookboek bestelt, en deze binnen no time voor je klaar staat. Geen muffe geur van oud boek dat al te lang in de kast staat, gele bladzijden, ondefinieerbare vlekken, ezelsoren...niets van dit alles. In plaats daarvan een ontzettend gaaf boek, vol met sneeuwwitte bladzijdes en recepten die schreeuwen om uitgeprobeerd te worden. Dat hebben we dus maar braaf gedaan.

Benodigdheden:
4 rijpe rode pruimen
3 scharreleieren, gesplitst in dooiers en witten
70 g fijne kristalsuiker
70 g bloem
1 theel. vanille-extract
150 ml slagroom
1/2 vanillestokje
snufje zout
poedersuiker, om te bestrooien

Bereidingswijze:
1. Verhit de oven voor tot 170˚C en vet een springvorm van Ø20 cm in.
2. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in 3-4 parten. Verdeel de helft van het fruit over de bodem van de springvorm.
3. Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van de suiker tot een dikke, bleke massa.
4. Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de eimassa, gevolgd door de vanille-essence, room en zout. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag.
5. Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve, niet droge pieken blijft staan. Spatel het luchtig door het beslag.
6. Giet het beslag over de pruimen. Zet de bakvorm ca. 20 minuten in de oven.
7. Haal uit de oven en verdeel de overgebleven pruimen er overheen. Bak de clafoutis dan nog ca. 5 minuten tot een in het midden gestoken spies er droog uitkomt.
8. Laat de clafoutis afkoelen en bestuif voor het serveren met poedersuiker.

Dit handzame formaat kan makkelijk verorberd worden door een hongerig tweetal. Wegspoelen met koffie en de dag kan niet meer stuk.

zondag 3 juni 2012

Frambozen met kardemomcrème


Zo nu en dan heb je dat gewoon nodig: de maaltijd afsluiten met een overheerlijk toetje. Op een calorietje meer of minder komt het dan niet aan. De voorpret begint bij dit recept al als de room met kardemompeulen overheerlijk begint te geuren op het fornuis. De mooie framboosjes maken het geheel helemaal af!
Dit recept stond deze maand in de Foodies.

Benodigdheden:
350 ml slagroom
4 kardemompeulen
3 eidooiers
50 g suiker
1 el bloem
2 el hazelnoten
150 g frambozen

Bereidingswijze:
1. Verwarm de slagroom met de kardemompeulen in een pan en laat het mengsel 15 minuten trekken, zonder dat de room begint te koken.
2. Meng ondertussen de eidooiers met de suiker en roer er de bloem doorheen.
3. Verwijder de kardemompeulen uit de hete room en giet de room al roerend bij het dooiermengsel. Giet het geheel terug in de pan en verhit al roerend tot de crème dik word. Neem dan de pan van het vuur.
4. Rooster de hazelnoten in een droge pan goudbruin en hak ze grof. Verdeel de kardemomcrème over schaaltjes en verdeel de frambozen en hazelnoten erover.

donderdag 31 mei 2012

Omelet met asperges in balsamico-vinaigrette

Omelet met asperges in balsamico-vinaigrette

Rond deze tijd moet het er natuurlijk van komen: een recept met asperges. Deze keer in combinatie met ei, tomaat en witte balsamico-azijn. Voor een frisse lunch of als licht gerechtje kun je uitstekend uit de voeten met dit recept.

Benodigdheden:
200 g asperges
1/2 tl suiker
10 g roomboter
2 el olijfolie
1 el witte Balsamico-azijn
1 sjalot
150 g tomaten
4 eieren
1 el bieslook
1 el peterselie
zout, peper

Bereidingswijze:
1. Asperges schillen en de houtige uiteinden afsnijden. De asperges in stukjes van ca. 4 cm snijden.
2. Asperges in de pan doen en net zoveel water bij gieten tot de asperges net onder staan. Aan de kook brengen.
3. Zout, suiker en boter toevoegen en ca. 8 minuten zachtjes laten koken.
4. Ondertussen 1 el olijfolie mengen met de balsamico-azijn en met peper en zout kruiden. Een fijngesneden sjalot en in partjes gesneden tomaat toevoegen en goed mengen.
5. Eieren licht los kloppen met een vork en op smaak brengen met zout en peper. De bieslook en peterselie fijnhakken en toevoegen aan het eimengsel.
6. 1 el olijfolie in een kleine koekenpan verhitten en het eimengsel in de pan gieten. Het ei op middelhoog vuur ca. 6 minuten laten bakken tot het oppervlak begint te stollen. De omelet voorzichtig keren en nog ca. 3 minuten op laag vuur bakken.
7. De asperges met een schuimspaan uit de pan halen, laten uitlekken en door de tomaten-vinaigrette roeren.
8. De omelet in partjes sijden en samen met de tomaten-aspergesalade serveren. Met peterselie garneren.

Voor de meeste smaak is het aan te raden om de asperges een tijdje in de vinaigrette te marineren.

woensdag 30 mei 2012

A picture a day...

koeien Gleesen Nedersaksen Duitsland
Koeien steeds vaker ongevraagd gefotografeerd

dinsdag 29 mei 2012

zondag 27 mei 2012

Couscous met kip en pastinaken

couscous met kip en pastinaken dutchfulthinking

Vorige week ontving ik de Streekbox om een keer uit te proberen. De Streekbox bevat verschillende soorten groente, vlees en zuivel uit de regio. Het leek wel een cadeautje, zo leuk was het om te ontdekken wat er allemaal in zat. Er zat onder andere groente in die ik, om eerlijk te bekennen, nog nooit gegeten had. Ik heb het dan over de pastinaak. Een afzichtelijk stuk groente eigenlijk, met het verse zand er nog op. Dat is wel andere koek dan de netjes voorverpakte groentes van de Appie Heijn. Daar zou je als nietsvermoedende stedeling haast van denken dat ze per lopende band gefabriceerd worden (ter geruststelling: ik denk dat niet, maar het zou kunnen). Via de website van de Streekbox kun je recepten vinden die zijn afgestemd op de ingrediënten in de box. Ik had volgens deze recepten onder andere soep kunnen maken van de pastinaken, ware het niet dat ik eerder de staafmixer om zeep had geholpen door deze in de vlam te leggen (Tsja...soms heb je weleens van die vlagen van ontoerekeningsvatbaarheid). Een bezoeje aan de website van een soort Belgische variant van de Streekbox (De Wassende Maan) bood inspiratie. Dit recept wordt bij voorkeur in de tajine (een van die dingen die op mijn verlanglijst staan) gemaakt, maar een braadpan werkt ook!
Streekbox pastinaken dutchfulthinking
Benodigheden:
2 kipfilets, in reepjes
1 ui, gesnipperd
2 pastinaken, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
het sap van 1 sinaasappel
zout
zoete rode chilisaus
2 handen hazelnoten
vers gehakte peterselie

Bereidingswijze:
1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze daarna heel grof.
2. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui glazig.
3. Voeg de stukken kipfilet en bak mee tot ze gaar zijn.
4. Voeg dan de pastinaak, het sinaasappelsap, de knoflook, zout en zoete rode chilisaus toe en meng goed.
5. Bedek de pan met een deksel en laat ca. 20 minuten smoren.
6. Garneer met peterselie en de hazelnoten en serveer met couscous.

Eindconclusie: Zeker voor herhaling vatbaar, die pastinaken!

donderdag 24 mei 2012

Camrao de Caldeen (Garnalencurry uit Goa)


Een Indiase curry maken hoeft helemaal niet zo bewerkelijk te zijn. Met de juiste kruiden en gember en knoflook in huis wil het meestal wel lukken. In dit specifieke curry-geval wordt ook ciderazijn en kokosroom gebruikt om de smaak van de pepers te verzachten. Het gebruik van azijn is typisch iets voor de Goa-streek. Daar komt ook de bekende Vindaloo vandaan, waarbij varkensvlees in azijn gemarineerd wordt. Altijd weer een feest voor de smaakpapillen! Naar een recept van Mridula Baljekar.


Benodigdheden:
500 g grote garnalen
1/2 tl zout
2 el ciderazijn
4 el zonnebloemolie
1 grote ui
4 tl gember-knoflookpuree
1/2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl gemalen zwarte peper
2,5 dl kokosroom
2 groene chilipepers
2 el korianderblad


Bereidingswijze:
1. Doe de garnalen in een kom en voeg zout en azijn toe. Meng alles goed en laat de garnalen een kwartier staan.
2. Snipper ondertussen de ui en het korianderblad.
3. Verhit de olie in een pan en bak de ui tot deze glazig is.
4. Bak de gember-knoflookpuree 2 minuten mee op laag vuur totdat het lichtbruin kleurt.
5. Doe de komijn, koriander, kurkuma, chilipoeder en zwarte peper in een kom en meng met 2 el water om het schenkbaar te maken.
6. Doe het mengsel bij de ui en laat alles ca. 5 minuten koken, tot het mengsel droog is en de olie zich van de specerijen afscheidt.
7. Schenk er 2 dl warm water bij en voeg de kokosroom en zout naar smaak toe. Roer op middelhoog vuur tot de kokosroom is opgelost.
8. Voeg de garnalen toe samen met het vocht en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat het nog zo'n 5 minuten zachtjes koken tot de garnalen gaar zijn.
9. Doe de hele chilipepers erbij en laat nog zo'n 3 minuten koken. Roer de koriander erdoor en neem de pan van het vuur.

Lekker met witte basmatirijst en extra verse koriander om het compleet te maken. Eet smakelijk!

dinsdag 22 mei 2012

Een intens cadeau: Chocoladetaartje



Je kent ze vast wel: van die mensen die niets voor hun verjaardag willen hebben. "Ik vind het al leuk genoeg als je komt", wordt er dan steevast gezegd. Ammehoela, ik ga toch zeker niet naar een verjaardag zonder cadeau. Dat doe je gewoon niet. Het is vaak lastig om dan toch een creatief cadeau te verzinnen. Geen bon of een envelopje, maar iets persoonlijks. Iets dat de niets-willende jarige toch stiekem wel erg leuk vindt. Na lang piekeren heb ik deze keer bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn om iets lekkers te bakken. Iets met chocola, intens veel chocola. Zo'n cadeau waarbij je meteen denkt: Lekker, dat wil ik wel hebben! Dus was ik druk doende het volgende chocoladetaartje te fabriceren:

Benodigdheden:
Chocoladegénoise:
100 g bloem
30 g cacao
250 g amandelpoeder
4 eieren
125 g suiker
Suikersiroop:
200 g suiker
250 ml water
3 el rum
Ganache:
150 ml room
150 g pure chocolade

Bereidingswijze:
De chocoladegénoise:
1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
2. Roer de cacao door de bloem en zeef dit boven een kom. Roer de amandelpoeder er vervolgens doorheen.
3. Zet een pan met kokend water klaar.
4. Klop de eieren met de suiker tot je een schuimend mengsel hebt. Zet de kom met het suiker-eimengsel in de pan met kokend water (de kom mag het wateroppervlak niet raken). Klop tot het mengsel in volume is verdrievoudigd.
5. Neem de kom uit het water en blijf kloppen tot het mengsel volledig is afgekoeld en de garde een 8-vorm achterlaat. Het beslag moet zo luchtig mogelijk zijn.
6. Schep er met een spatel heel voorzichtig het bloem-amandelmengsel door. Doe dit door met een spatel het mengsel op te tillen en de kom telkens te draaien. Werk snel om te voorkomen dat er teveel lucht uit het deeg verdwijnt.
7.  Giet het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat van 38x28 cm. Bak het deeg in 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin.
De suikersiroop:
8. Verwarm in een pan de suiker en het water tot een suikersiroop ontstaat.
9. Neem de pan van het vuur en voeg de rum toe. Snijd de genoise in twee vierkanten in de maat van een bakvorm van 16x16cm. Leg 1 vierkant genoise in de vorm en besprenkel hem royaal met suikersiroop.
De ganache:
10. Breng de room aan de kook. Giet de warme room over de chocolade. Wacht 2 minuten en roer het mengsel glad.
11. Giet tweederde van de ganache over de deegbodem in de vorm. Besprenkel het tweede deegvierkant met de resterende siroop en leg het op de ganache. Bestrijk de bovenkant met de rest van de ganache.
12. Laat minimaal 4 uur of 1 nacht rusten.

Het recept komt uit 'Mini-patisserie' van Orathay Souksisavanh. Trek je vooral niets aan van die mooie vingerafdruk die op bovenstaande foto te zien is.  Dat is nu eenmaal inherent aan deze taart: niemand die er met z'n tengels vanaf kan blijven voordat je de foto gemaakt hebt!

zondag 20 mei 2012

De dag zoetjesaan beginnen: Pannenkoekjes met ahornsiroop



Een relaxte zondagochtend: je hoeft even niets, er is eigenlijk geen reden om je te douchen en aan te kleden, laat staan om je te haasten. Uitgebreid lang over je koffie doen, onderwijl loom uit het raam starend. Het enige waar voor gezorgd moet worden is de inwendige mens. Overheerlijke pannenkoekjes moeten er komen, die lekker fris en luchtig zijn door de karnemelk, met een klontje roomboter en poedersuiker erbij. En laten we de niet te versmaden ahornsiroop niet vergeten, een siroop die de familie van Gilse overbodig maakt. Gebaseerd op een recept van Skye Gyngell.

Benodigdheden:
250 g bloem
3 tl bakpoeder
snufje zout
2,5 el fijne kristalsuiker
2 eieren
0,5 l karnemelk
75 g roomboter
poedersuiker
ahornsiroop

Bereidingswijze:
1. Zeef de bloem met bakpoeder en zout in een grote kom en roer de suiker erdoor.
2. Klop de eieren los. Smelt de roomboter.
3. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg de eieren, melk en boter toe. Roer alles tot een glad beslag en laat 20 minuten rusten.
4. Bestrijk de bodem van een koekenpan met anti-aanbaklaag met boter. Schep als de pan heet is een lepel beslag in het midden van de pan. Bak de pannenkoek aan beide kanten bruin en hou ze warm in een lauwe oven.
5. Serveer met een klontje roomboter en ahornsiroop.

Fijne zondag!

zaterdag 19 mei 2012

Food for the Lonely Soul: Spaghetti Carbonara


Moederziel alleen en dan nog even eten koken. Met af en toe alleen heb ik absoluut geen moeite. Met alleen eten wel. Het is toch het gezelligst om samen te genieten van een maaltijd. Om nu heel veel drukte te maken in de keuken puur en alleen voor mezelf....nee. Een kant- en-klaarmaaltijd is geen optie, want ook al ben ik alleen, ik wil wel lékker eten. Gelukkig bestaan er gerechten die beide (weinig drukte en erg lekker) combineren. Een goed voorbeeld is de Spaghetti Carbonara. Deze pasta maak ik altijd op basis van het recept van Karin Luiten die ze opgeschreven heeft in het befaamde boekje Koken met Karin. Zónder Pakjes & Zakjes. Niet geschikt voor Italië-puristen, maar bijzonder geschikt voor mij. Simpel & smeuïg is er een korte samenvatting van.

Benodigdheden (4 personen):
400 g spaghetti
250 g spekreepjes (Pancetta is nog beter)
4 eieren
50 g Parmezaanse kaas
100 ml slagroom
1 knoflokteen
versgemalen peper

Bereidingswijze:
1. Kook de spaghetti in ruim kokend water met wat zout beetgaar.
2. Bak de spekreepjes aan in een koekenpan. Plet een knoflookteen en voeg deze bij het spek.
3. Klop de eieren los in een kom met een flinke hoeveelheid gemalen peper. Rasp de kaas.
4. Als het spek is uitgebakken mag de room erbij. Draai het vuur uit en verwijder de knoflook.
5. Giet de gare spaghetti af. Meng het spek-roommengsel met de spaghetti. Voeg het ei en de geraspte kaas toe en roer alles goed door elkaar.
6. Doe de deksel op de pan en laat een minuutje staan, zodat het ei kan stollen.
7. Serveer met extra geraspte kaas en versgemalen peper.

Glaasje wijn erbij en aanvallen maar!



donderdag 17 mei 2012

Uit eten bij restaurant Blauw


Wat kan uit eten gaan toch leuk zijn! Vooral bij Restaurant Blauw in Utrecht, waar ze heerlijk Indonesisch eten voorschotelen. Afgelopen kerst hebben we ons zelf uitgesloofd op een Indonesische rijsttafel. Letterlijk drie dagen in de keuken gestaan met als resultaat: veel te veel en ongelooflijk lekker eten. Nu gingen we rustig zitten, bestelden de Ikan Rasa rijsttafel en keken met gulzige ogen hoe de bediening even later onze tafel vulde met die leuke bootvormige witte bakjes die zo kenmerkend zijn aan Blauw. Wat een feest!

De rijsttafel bestond uit verschillende vis- garnalen- en groentegerechtjes:
Ikan Blauw, Ikan Kecap, Ikan Bumbu Pepesan, Udang Pedis, Sate Udang, Sayur Lodeh, Sayur Gurih, Gado Gado, Sambal Goreng Telor, Sambal Goreng Kentang, Acar Ketimun, Pisang Goreng en natuurlijk Serundeng, Krupuk en rijst.
Alleen de Sayur Lodeh miste de smaak van petehbonen. Verder smaakte het allemaal fantastisch, de witte huiswijn incluis. 

Een rijsttafel opdienen en gebruiken is verre van vrijblijvend. Sterker nog, het hangt van regels aan elkaar. De rijsttafel kent namelijk 15 geboden:

~ De 15 geboden van de rijsttafel ~

. Geen van de gasten mag met een hongerig gevoel naar huis gaan. Daarom dient de rijsttafel uit een gevarieerd aantal gerechten te bestaan waar altijd wel iets bij zit wat de gast lust. Heeft een gast bij het naar huis gaan nog trek, dan brengt dat de gastheer- en vrouw ongeluk;
. Het aantal deelnemers moet altijd meer of minder dan 13 zijn. Bestaat het gezelschap uit dertien personen dan zal een van hen binnen een jaar sterven;
. Er dient zoveel eten te worden geserveerd dat de schalen niet leeg raken. Wanneer een gerecht op is en niet kan worden aangevuld brengt dit armoede;
. De gastheer- en vrouw dienen na afloop van de maaltijd altijd aan te bieden een deel van het overgebleven eten mee naar huis te nemen. Zo toont men de goden dat men niet egoïstisch is;
. Het is niet ongebruikelijk bij een tweede en volgende keer opscheppen een schoon bord te nemen, dat echter niet op het eerder gebruikte bord mag worden gezet. Degene die dat wel doet wordt tegelijkertijd op twee personen verliefd en raakt dan volledig in verwarring;
. De maaltijd mag nooit met een leeg bord worden beëindigd. Er moet altijd een restje eten achterblijven, dat als een offer aan de goden wordt beschouwd. Wie zich niet aan deze regel houdt minacht de goden en kan wraak verwachten;
. Wanneer er tijdens de maaltijd rijst (die als heilig en hemels voedsel wordt beschouwd) op de grond valt, brengt dat onheil voor de gastheer- en vrouw. Laat een gast bewust rijst op de grond vallen dan wordt dat onheil op haar of hem afgewenteld;
. Iemand die tijdens het eten een lepel op de grond laat vallen kan bezoek van een vrouw verwachten;
. Degene die tijdens het eten een vork op de grond laat vallen kan rekenen op bezoek van een man;
. Laat men tijdens het eten een mes op de grond vallen, dan is er beslist ruzie op komst. Dit onheil kan worden afgewend door 5 keer met de rechtervoet op het gevallen mes te trappen of het eerst over de linker- en daarna over de rechterschouder te bewegen;
. Wanneer een van de tafelgenoten zich verslikt dan staat vast dat er in zijn gezelschap over hem wordt geroddeld;
. Tijdens het eten mag er wel gediscussieerd, maar niet geruzied worden. Dit veroorzaakt voor beide partijen armoede en honger;
. Suiker morsen op de tafel of de grond heeft een prettig gevolg. Degene die dat doet krijgt nog dezelfde dag visite van iemand die hij/zij graag ziet;
. Zout morsen heeft vervelende gevolgen. Er is ruzie of onenigheid op komst. Dit kwaad kan worden afgekocht door 3 maal met de rechterhand een snufje zout over de linkerschouder te gooien;
. De tafel waarop het eten wordt geserveerd mag nooit worden gebruikt om erop te gaan zitten of er met het achterwerk tegenaan te leunen. Dit veroorzaakt schulden die nooit meer kunnen worden afbetaald (Bron: Lonny Gerungan).

Bestek noch eten is op de grond gevallen. Er is niet geruzied, noch heeft iemand zich verslikt. We hebben ons wellicht wel wat armoede op de hals gehaald (sommige schaaltjes zijn echt wel leeg gekomen), maar daarmee heeft Blauw wel voldaan aan het gebod dat we zonder honger naar huis gegaan zijn. Dat ze toch een tikkeltje egoïstisch bleken is ze vergeven :)

Restaurant Blauw
Springweg 64
3551 VT Utrecht
www.restaurantblauw.nl





dinsdag 15 mei 2012

Doe maar normaal: Gehaktschotel met Feta kaas


Doel van gisteravond: iets eten! Bij voorkeur iets dat niet zo'n groot beroep doet op de portemonnee; in deze barre crisistijden geen overbodige luxe! Ann van Photo-copy geeft al een week lang het goede voorbeeld en weet met weinig toch hele mooie gerechten op tafel te zetten. Voor mij hoefde het eten gisteren niet eens mooi of bijzonder te zijn. Simpel vlees, aardappeltje erbij en op smaak gebracht met behulp van Feta en wat peterselie uit de tuin. Et voilà!


Benodigdheden:
500 g aardappels, vastkokend
250 g gehakt
150 g Feta kaas
2 eieren
1 ui
2 tenen knoflook
2 el melk
20 g roomboter
1 el olie
peper en zout
peterselie


Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor tot 180ºC.
2. Schil de aardappelen en kook ze ca. 10 minuten.
3. Laat de aardappels afkoelen en snijd ze in schijfjes. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de aardappels daarin goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.
4. Snipper de ui en de knoflook. Bak aan in een koekenpan met de olie en voeg vervolgens het gehakt toe. Verkruimel de helft van de Feta boven het gehakt en bestrooi met peper en zout.
5. Klop de eieren met de melk en de peterselie. Giet dit over de aardappels en verhit zachtjes totdat het eimengsel gestold is.
6. Vet een kleine ovenschaal in. Bedek de bodem met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel hier het gehaktmengsel overheen. Voeg de resterende aardappelschijfjes toe en maak af met de verkruimelde Feta.





maandag 14 mei 2012

Vurige Chili con Carne soep


Er gaat niets boven een heerlijk soepje tussen de middag. Als dan ook nog eens de zon schijnt en je het soepje buiten op kunt lepelen, kan de dag helemaal niet meer stuk. Dit gerecht is binnen no time in elkaar geflanst, maar bijzonder smaakvol. Je kunt de soep zo pittig maken als je zelf wilt: 1 peper of meer, peperzaadjes verwijderen of niet en zuinig aan met de chilipoeder of juist royaal bestrooien.


Benodigdheden:
1 ui
2 knoflooktenen
1 el zonnebloemolie
250 g gehakt
1 rode chilipeper
2 el bloem
1/2 l runderbouillon
1 blik tomaten
1 blik kidneybonen
chilipoeder
versgemalen peper, zout
peterselie

Bereidingswijze:
1. Snipper de ui, knoflook en peper.
2. Bak het gehakt rul in de olie en voeg de knoflook en ui toe. Laat even meesmoren en voeg vervolgens de gehakte peper toe.
3. Bestrooi het gehaktmengsel met bloem en bak kort mee. Voeg dan beetje bij beetje de runderbouillon  toe. Roer goed door en schraap het aanbaksel van de bodem.
4. Voeg de tomaten toe en breng de soep op smaak met verse peper, zout en chilipoeder.
5. Stort de kidneybonen in een zeef of vergiet en spoel ze goed af met water. Voeg de kidneybonen toe aan de soep en verwarm ze ca. 5 minuten zonder dat de soep kookt.
6. Bestrooi de soep voor het serveren met peterselie.

Lekker met een stokbroodje erbij!

zondag 13 mei 2012

Varkenskarbonades gevuld met Port Salut & salie, met peren uit de oven



Gebaseerd op een recept van Gizzi Erskine werd de karbonade ontdaan van alle saaiheid die een karbonade normaliter uitstraalt. Een feestelijk gerecht, maar door zijn eenvoud uitstekend geschikt voor doordeweekse dagen.

Benodigdheden (2 personen):
2 peren, gehalveerd en van klokhuis ontdaan
50 g roomboter, plus 4 theelepels
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 haaskarbonades
2 plakken Port Salut
zeezout en versgemalen peper
handjevol verse salieblaadjes

De salie is overigens, behalve een zeer smakelijk kruid,  een onverwoestbaar plantje. In het Foodies magazine deze maand wordt er aandacht geschonken aan dit bijzondere en krachtige kruidenplantje. Ook ik kan het beamen:  de harde wind, regen, sneeuw en vorst deren de salie niet. Terwijl de rest het opgeeft,  blijft deze gewoon hardnekkig overleven. Totdat ik de blaadjes pluk en de salie genadeloos in een stuk vlees prop. Zoals hier.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Leg de peerhelften in een braadslee en schep op elke helft 1 theelepel boter. Leg er een paar salieblaadjes op en bestrooi de helften met suiker. Bak de peren 20 minuten in de oven, totdat ze zacht zijn in het midden en knapperig en gekaramelliseerd aan de buitenkant.
3. Snij intussen de karbonades driekwart in aan de kant waar geen bot zit. Vul de karbonades elk met een plak Port Salut en salie. Bestrooi ze vervolgens flink met zout en peper.
4. Verhit 25 g boter in een koekenpan samen met de rest van de salie. Voeg als de boter heet is, de karbonades toe en bak deze 2 minuten per kant zodat ze goudbruin worden. Voeg tijdens de laatste 2 minuten de rest van de boter toe .
5. Doe de karbonades in de braadslee bij de peren, giet er de salieboter overeen en laat ze nog 5 minuten in de oven staan.
6. Laat het vlees 5 minuten rusten en serveer ze dan met de 2 peerhelften en een beetje van het braadvocht.

Lekker!

zaterdag 12 mei 2012

Aardbei-Prosecco-wikkeltaart







Pfff, het was me het dagje wel weer. Meedoen aan het Foodblogevent gaat je niet in de koude kleren zitten! Lopen zwoegen heb ik die keuken! Na het zien van de al vele smakelijke inzendingen op Carolines blog (thema: aardbeien)  besefte ik dat ik goed mijn best moest doen. Ik wist al vrij snel welk recept ik wilde maken, daar ik laatst een verschrikkelijk lekkere aardbeientaart geproefd had van mijn tante. Ze was zo lief om mij haar geheime recept op te sturen. En niet ordinair per email. Nee, via de post: een handgeschreven recept! Zo zie je ze niet meer vaak!

Deze taart kent twee verschillende degen: een kruimeldeeg en een biscuitdeeg. De kruimeldeeg dient als 'basisbodem' en de biscuitdeeg wordt besmeerd met vulling en in repen gesneden. De eerste reep wordt opgerold, vervolgens op het kruimeldeeg gezet waarna de andere biscuitdeegrepen eromheen gewikkeld worden. Vandaar dat deze taart een 'wikkeltaart' genoemd wordt. Mocht deze stap in het recept niet duidelijk genoeg zijn, dan biedt dit filmpje uitkomst.


Benodigdheden:
Kruimeldeeg:
150 g bloem
50 g poedersuiker
75 g roomboter, in stukjes
1 eidooier
2 el water
vershoudfolie
bakpapier

Biscuitdeeg
3 eieren
3 el water
100 g suiker
75 g bloem
40 g maïzena
1 tl bakpoeder
bakpapier
beetje suiker, om te bestrooien

Crème 
12 blaadjes gelatine
300 g aardbeien
300 g Philadelphia roomkaas
200 g magere kwark
1 el citroensap
125 g suiker
125 ml Prosecco
200 g slagroom


Garnering
300 g slagroom
100 g geschaafde amandelen
700 g aardbeien
250 g aardbeienjam

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Bereid het kruimeldeeg: 150 g bloem, de poedersuiker, de boter en de eidooier met 2 eetlepels water vermengen en goed doorkneden. Het deeg, in vershoudfolie gewikkeld, ca. 20 minuten in de koelkast leggen.
3. Bereid het biscuitdeeg: De eieren scheiden. Het eiwit en 3 el water stijfslaan, 100 g suiker doorheen mengen. De eidooiers er doorheen mixen. 75 g bloem, maïzena en bakpoeder toevoegen en vermengen. Deegmassa op een met bakpapier bekleed rechthoekig bakblik strijken. In de voorverwarmde oven zo'n 8-10 minuten bakken. Op een vochtige, met suiker bestrooide theedoek storten. Bakpapier eraf trekken en een vochtige theedoek bovenop leggen. Laten afkoelen.
4. Het kruimeldeeg op een met bloem bestoven werkblad uitrollen (Ø26 cm.) en in een met bakpapier beklede springvorm leggen. Prik er met een vork gaatjes in  en laat ca. 15 min. bakken in de oven bij 200ºC.
5. Bereid de crème: De gelatine in een kopje water weken. De aardbeien schoonmaken en kroontjes verwijderen. 300 g aardbeien pureren. De puree met de roomkaas, kwark, citroensap en suiker mixen. De Prosecco er doorheen mengen. Gelatine uitknijpen en in een pan op het vuur oplossen. Voeg 2 el van de crème toe en roer goed door. Meng het gelatinemengsel vervolgens door rest van de crème. Sla de slagroom stijf en roer door de crème. Strijk deze over het biscuitdeeg en zet zo'n 10-20 min. in de koelkast.
7. Het biscuitdeeg in de lengte in 5 repen snijden. De kruimeldeegbodem op een taartschaal leggen. De eerste biscuitdeegreep oprollen en in het midden van de ronde deegbodem leggen. De rest van de repen eromheen leggen en circa 4 uur koelen.
8. Garnering: De amandelen roosteren. 200 g slagroom stijfslaan en de taart er rondom mee bestrijken. Amandelen aan de rand vastdrukken. De taart met de rest van de aardbeien garneren. De aardbeienjam opwarmen en de taart mee bestrijken.

Deze taart is natuurlijk bijzonder geschikt voor moederdag! Geniet ze!


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...