dinsdag 24 april 2012

Vindaloo



Na een drukke werkdag is het tijd voor een warme maaltijd met pit: Vindaloo. Bekend van de Indiase keuken, maar van oorsprong Portugees. De Portugezen namen vroeger varkensvlees ingelegd in wijnazijn (vin) en knoflook (alhoo) mee op hun lange reis naar India.
Afgelopen weekend kregen we een prachtig plantje cadeau: de kerrieplant. Dit heb ik gebruikt om het gerecht mee te garneren. Het is echter niet hetzelfde als kerrieblad dat gebruikt wordt in de Indiase keuken. Deze komt van de kerrieboom (Murraya koenigii)  en niet de kerrieplant (Helichrysum angustifolium). Weer wat geleerd...
Hoe dan ook is de combinatie van pittig, zoet, zuur en zout perfect!
Het recept is afkomstig uit het kookboek De Regionale Keuken Van India van Mridula Baljekar.


Benodigheden:
2 rawit pepers
25 g verse gemberwortel, grof gehakt
25 g knoflook, gehakt
1,2 dl ciderazijn
1 el citroensap
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
6 kruidnagels
1 kaneelstokje van 5 cm, in stukken
10 zwarte peperkorrels
zaadjes uit 2 kardemompeulen
1/4 tl fenegriekzaad
600 g hamlappen, in blokjes
4 el olie
2 grote uien, gesnipperd
1 tl zout
1 tl donkere basterdsuiker

gearomatiseerde olie
2 tl zonnebloemolie
10 gedroogde kerriebaadjes

Bereidingswijze:
1. Pureer de gember, knoflook, azijn en citroensap tot een gladde puree.
2. Maal het komijn- en korianderzaad, de kruidnagels, kaneel, peperkorrels, het kardemom- en fenegriekzaad tot een fijn poeder. Doe dit bij de gepureerde ingrediënten en maak er een pasta van. Wrijf circa een kwart van de pasta in het vlees en laat 30 minuten marineren.
3. Verhit de olie in een braadplan op middelhoog vuur en bak de uien in circa 10 minuten lichtbruin; roer vaak. Voeg het specerijenmengsel toe en roerbak 5 minuten. Voeg een scheutje water toe om te voorkomen dat de specerijen aan de bodem van de pan plakken.
4. Voeg het gemarineerde varkensvlees toe en bak het 5 minuten. Voeg zout en suiker toe en schenk er 2,5 dl warm water bij. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat alles nog circa 15 minuten zachtjes gaar koken.
5. Verhit voor de gearomatiseerde olie de zonnebloemolie in een klein pannetje op middelhoog vuur. Zet, als de olie heet is, het vuur uit en voeg het kerrieblad toe.
6. Laat de kerrieblaadjes 15 seconden bakken in de olie en roer de olie door het vindaloovlees. Serveeer de vindaloo met gekookte witte basmatirijst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...