donderdag 16 augustus 2012

Vegetarisch voor vleesliefhebbers: Broodje Falafel

Broodje falafel Dutchful Thinking

Je hebt van die mensen. We weten allemaal dat dieren eten zielig is en dat het slecht is voor het milieu. We weten allemaal dat vegetarisch eten enorm veelzijdig is en nog hartstikke gezond ook. We weten. Ondertussen heb je van die mensen die gewoonweg elke dag vlees willen eten. Gewoon. Omdat. Vlees. Nu. Elke dag.
Gelukkig hebben de Libanezen daar iets voor uitgevonden. Het heet falafel. Ook wel flaffel genoemd. En daar wij Hollanders gewend zijn om van alles op een broodje te doen (broodje hamburger, broodje bal, broodje haring) is er ook het broodje flaffel. Er zit geen vlees in. Maar dat maakt de vleesminnende mensen onder ons in dit geval niet uit. Het lijkt op vlees en het smaakt werkelijk heerlijk!
Dus, word ook jij omringd door naar vlees snakkende mensen en mocht jij snakken naar minimaal één dag per week een vleesvrij menu, raad ik aan om een wekelijkse flaffeldag in te lassen.

Met dank aan Mevrouw Minder hierbij het volgende (iets aangepaste) recept:

Benodigdheden (2 personen):
250 gr gedroogde kikkererwten
2 tenen knoflook
1 ui
1 tl chilipoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
zout en peper
bosje koriander
bosje peterselie
handvol muntblaadjes
1 el kikkererwtenmeel
pitabroodjes
sla
komkommer, in schijfjes
wortel, in sliertjes

Bereidingswijze:
1. Week een nacht van tevoren de kikkererwten in water.
2. Giet de kikkererwten af. Pureer ze met de ui, knoflook, poeders en verse kruiden tot een gladde massa. Voeg 1 el kikkererwtenmeel toe en roer dit er doorheen.
3. Vorm kleine balletjes van het mengsel.
4. Verwarm een laagje olie in een pan. Laat goed heet worden (tip: dompel een satéprikker in de olie. Als de olie rondom het stokje begint te bubbelen is de olie heet genoeg). Frituur de balletjes in porties totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken in een met keukenpapier bedekte kom of vergiet.
5. Rooster de pitabroodjes en vul deze met de falafel balletjes en sla, komkommer en wortel.
6. Serveer met een dot knoflooksaus.

Overtuigde vegetariërs hoeven overigens niet te aarzelen bij het ingrediënt kikkererwten (engels: chickpeas). Ze hebben hun naam niet mee, maar bevatten niets slijmerigs, hebben geen veren of andere dierlijke eigenschappen. Laten we afspreken, om verwarring te voorkomen, om de mooie erwtjes voortaan gewoon KEKERerwten te noemen.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...