zaterdag 12 mei 2012

Aardbei-Prosecco-wikkeltaart







Pfff, het was me het dagje wel weer. Meedoen aan het Foodblogevent gaat je niet in de koude kleren zitten! Lopen zwoegen heb ik die keuken! Na het zien van de al vele smakelijke inzendingen op Carolines blog (thema: aardbeien)  besefte ik dat ik goed mijn best moest doen. Ik wist al vrij snel welk recept ik wilde maken, daar ik laatst een verschrikkelijk lekkere aardbeientaart geproefd had van mijn tante. Ze was zo lief om mij haar geheime recept op te sturen. En niet ordinair per email. Nee, via de post: een handgeschreven recept! Zo zie je ze niet meer vaak!

Deze taart kent twee verschillende degen: een kruimeldeeg en een biscuitdeeg. De kruimeldeeg dient als 'basisbodem' en de biscuitdeeg wordt besmeerd met vulling en in repen gesneden. De eerste reep wordt opgerold, vervolgens op het kruimeldeeg gezet waarna de andere biscuitdeegrepen eromheen gewikkeld worden. Vandaar dat deze taart een 'wikkeltaart' genoemd wordt. Mocht deze stap in het recept niet duidelijk genoeg zijn, dan biedt dit filmpje uitkomst.


Benodigdheden:
Kruimeldeeg:
150 g bloem
50 g poedersuiker
75 g roomboter, in stukjes
1 eidooier
2 el water
vershoudfolie
bakpapier

Biscuitdeeg
3 eieren
3 el water
100 g suiker
75 g bloem
40 g maïzena
1 tl bakpoeder
bakpapier
beetje suiker, om te bestrooien

Crème 
12 blaadjes gelatine
300 g aardbeien
300 g Philadelphia roomkaas
200 g magere kwark
1 el citroensap
125 g suiker
125 ml Prosecco
200 g slagroom


Garnering
300 g slagroom
100 g geschaafde amandelen
700 g aardbeien
250 g aardbeienjam

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Bereid het kruimeldeeg: 150 g bloem, de poedersuiker, de boter en de eidooier met 2 eetlepels water vermengen en goed doorkneden. Het deeg, in vershoudfolie gewikkeld, ca. 20 minuten in de koelkast leggen.
3. Bereid het biscuitdeeg: De eieren scheiden. Het eiwit en 3 el water stijfslaan, 100 g suiker doorheen mengen. De eidooiers er doorheen mixen. 75 g bloem, maïzena en bakpoeder toevoegen en vermengen. Deegmassa op een met bakpapier bekleed rechthoekig bakblik strijken. In de voorverwarmde oven zo'n 8-10 minuten bakken. Op een vochtige, met suiker bestrooide theedoek storten. Bakpapier eraf trekken en een vochtige theedoek bovenop leggen. Laten afkoelen.
4. Het kruimeldeeg op een met bloem bestoven werkblad uitrollen (Ø26 cm.) en in een met bakpapier beklede springvorm leggen. Prik er met een vork gaatjes in  en laat ca. 15 min. bakken in de oven bij 200ºC.
5. Bereid de crème: De gelatine in een kopje water weken. De aardbeien schoonmaken en kroontjes verwijderen. 300 g aardbeien pureren. De puree met de roomkaas, kwark, citroensap en suiker mixen. De Prosecco er doorheen mengen. Gelatine uitknijpen en in een pan op het vuur oplossen. Voeg 2 el van de crème toe en roer goed door. Meng het gelatinemengsel vervolgens door rest van de crème. Sla de slagroom stijf en roer door de crème. Strijk deze over het biscuitdeeg en zet zo'n 10-20 min. in de koelkast.
7. Het biscuitdeeg in de lengte in 5 repen snijden. De kruimeldeegbodem op een taartschaal leggen. De eerste biscuitdeegreep oprollen en in het midden van de ronde deegbodem leggen. De rest van de repen eromheen leggen en circa 4 uur koelen.
8. Garnering: De amandelen roosteren. 200 g slagroom stijfslaan en de taart er rondom mee bestrijken. Amandelen aan de rand vastdrukken. De taart met de rest van de aardbeien garneren. De aardbeienjam opwarmen en de taart mee bestrijken.

Deze taart is natuurlijk bijzonder geschikt voor moederdag! Geniet ze!


















4 opmerkingen:

  1. Wouw, wat een schitterende taart heb je gemaakt. Bedankt voor je inzending!
    Het staat al online. groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Caroline, het wordt al een mooie verzameling van aardbei-recepten op jouw website!

      Verwijderen
  2. Ik heb net even dat filmpje bekeken...wat een klus om zo'n taart in elkaar te draaien zeg! Kan me voorstellen dat je hebt staan zwoegen in die keuken! Maarrrr dan heb je ook wat. Het ziet er overheerlijk uit!!
    Groetjes, Tessa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Tessa, dank voor je reactie! Het is zeker een klus, maar ook erg leuk en ontspannend om lekker met zo'n klus aan de gang te gaan. Jouw ingezonden recept zag er ook erg lekker uit! Dat wordt nog wat als we straks al die recepten uit willen proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...