dinsdag 22 mei 2012

Een intens cadeau: ChocoladetaartjeJe kent ze vast wel: van die mensen die niets voor hun verjaardag willen hebben. "Ik vind het al leuk genoeg als je komt", wordt er dan steevast gezegd. Ammehoela, ik ga toch zeker niet naar een verjaardag zonder cadeau. Dat doe je gewoon niet. Het is vaak lastig om dan toch een creatief cadeau te verzinnen. Geen bon of een envelopje, maar iets persoonlijks. Iets dat de niets-willende jarige toch stiekem wel erg leuk vindt. Na lang piekeren heb ik deze keer bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn om iets lekkers te bakken. Iets met chocola, intens veel chocola. Zo'n cadeau waarbij je meteen denkt: Lekker, dat wil ik wel hebben! Dus was ik druk doende het volgende chocoladetaartje te fabriceren:

Benodigdheden:
Chocoladegénoise:
100 g bloem
30 g cacao
250 g amandelpoeder
4 eieren
125 g suiker
Suikersiroop:
200 g suiker
250 ml water
3 el rum
Ganache:
150 ml room
150 g pure chocolade

Bereidingswijze:
De chocoladegénoise:
1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
2. Roer de cacao door de bloem en zeef dit boven een kom. Roer de amandelpoeder er vervolgens doorheen.
3. Zet een pan met kokend water klaar.
4. Klop de eieren met de suiker tot je een schuimend mengsel hebt. Zet de kom met het suiker-eimengsel in de pan met kokend water (de kom mag het wateroppervlak niet raken). Klop tot het mengsel in volume is verdrievoudigd.
5. Neem de kom uit het water en blijf kloppen tot het mengsel volledig is afgekoeld en de garde een 8-vorm achterlaat. Het beslag moet zo luchtig mogelijk zijn.
6. Schep er met een spatel heel voorzichtig het bloem-amandelmengsel door. Doe dit door met een spatel het mengsel op te tillen en de kom telkens te draaien. Werk snel om te voorkomen dat er teveel lucht uit het deeg verdwijnt.
7.  Giet het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat van 38x28 cm. Bak het deeg in 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin.
De suikersiroop:
8. Verwarm in een pan de suiker en het water tot een suikersiroop ontstaat.
9. Neem de pan van het vuur en voeg de rum toe. Snijd de genoise in twee vierkanten in de maat van een bakvorm van 16x16cm. Leg 1 vierkant genoise in de vorm en besprenkel hem royaal met suikersiroop.
De ganache:
10. Breng de room aan de kook. Giet de warme room over de chocolade. Wacht 2 minuten en roer het mengsel glad.
11. Giet tweederde van de ganache over de deegbodem in de vorm. Besprenkel het tweede deegvierkant met de resterende siroop en leg het op de ganache. Bestrijk de bovenkant met de rest van de ganache.
12. Laat minimaal 4 uur of 1 nacht rusten.

Het recept komt uit 'Mini-patisserie' van Orathay Souksisavanh. Trek je vooral niets aan van die mooie vingerafdruk die op bovenstaande foto te zien is.  Dat is nu eenmaal inherent aan deze taart: niemand die er met z'n tengels vanaf kan blijven voordat je de foto gemaakt hebt!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...