zondag 6 mei 2012

Mysterieuze Battenburg Cake
Het is alweer zondag: tijd voor een typisch Engelse cake van mijn keukenheldin Titli Nihaan. Deze Battenburg Cake kent, behalve een hoop calorieën (voor minder doen we het niet, toch?) ook een rijke geschiedenis. Wat deze geschiedenis precies is, weten de Engelsen niet meer zo goed en daarom doen er verschillende verhalen de ronde over de herkomst van deze cake.
 • Verhaal nr. 1: De cake is speciaal bedacht voor de bruiloft van de Duitse Prins Louis van Battenburg en prinses Victoria (kleindochter van Queen Victoria) in 1884. De vier vlakken van de cake zijn een eerbetoon aan prins Louis en zijn drie broers Alexander, Franz-Joseph en Henry (bron: Marilyn's Royal Blog).
 • Verhaal nr. 2: De cake is bedacht door Mrs. Marshall in 1898 en heette aanvankelijk 'Domino Cake'. De cake is later dat jaar waarschijnlijk gekopieerd en iets aangepast door copycats Robert Well met de naam 'Neapolitan roll' en Richard Vine met de naam 'Battenburg Cake' (bron: Food History Jottings). 
Het mysterie rondom de Battenburg Cake is tot op de dag van vandaag nog niet opgelost. Wellicht is het juist deze geheimzininigheid wat de cake zo ontzettend lekker maakt...

Benodigdheden:
450 g witte marsepein
175 g roomboter
175 fijne kristalsuiker
175 bloem
1 tl bakpoeder
3 eieren
3 tl abrikozenjam, verwarmd en gezeefd
1 tl vanille-extract
rode kleurstof
poedersuiker

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Meng de boter en suiker met een mixer.
3. Breek de eieren boven een bakje en klop het samen met het vanille-extract met een kleine garde op. Voeg de helft van het eiermengsel door de boter en suiker en meng dit.
4. Zeef de helft van de bloem boven de beslagkom en mix het tot een beslag. Voeg het resterende eimengsel toe, zeef de rest van de bloem in het beslag en klop dit tot een gladde massa.
5. Vet een brownievorm in en bekleed het blik met bakpapier (het papier blijft nu beter zitten). Vouw van aluminiumfolie een scheidingsmuurtje en zet deze in het midden van het blik.
6. Schep de helft van het beslag in de helft van het bakblik en strijk glad.
7. Roer door het resterende beslag de kleurstof en schep dit in de andere helft van het bakblik. Strijk het glad en zet ca. 30 minuten in de oven. Laat goed afkoelen.
8. Haal de cakes voorzichtig uit het bakblik en snijd aan alle kanten bij tot mooie (min of meer) gelijke rechthoeken. Leg de twee rechthoeken op elkaar en snijd doormidden. Je hebt nu 4 stukken: 2 gele en 2 roze stukken. Bestrijk de zijkant van een geel cakestuk met abrikozenjam en duw er een roze stuk tegenaan. Bestrijk de bovenkanten met abrikozenjam en leg de overgebleven roze cake op de gele cake. Plak met de jam het laatste stuk hier aan vast.  Als het goed is heb je nu een dambordpatroon. Druk goed aan.
9. Bestrooi het werkblad met poedersuiker en rol de marsepein uit tot ca. 5 mm dikte. Bestrijk het midden van de marsepein met abrikozenjam. Schuif de cake voorzichtig op het midden van de marsepein. Vouw de marsepein over de lange kanten van de cake. Verwijder het teveel aan marsepein voorzichtig met een scherp mes. Druk de marsepein bovenop de cake dicht en strijk de naad glad.
10. Draai de cake voorzichtig om, zodat de naad aan de onderkant komt te zitten. Snij met het mes een klein stukje cake van beide zijkanten af, zodat je mooie afgewerkte zijdes krijgt. Leg de cake op een serveerschaal, bestrooi met poedersuiker en serveer met thee.

Beelden zijn vaak duidelijker dan woorden, zeker bij dit recept. Check daarom ook het ontzettend handige filmpje van Titli Nihaan voordat je aan de slag gaat.
2 opmerkingen:

 1. Wouw, wat een mooie cake en goed gelukt. Ik heb het recept wel eens meer gezien, maar mij er nog niet aan gewaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline! Hij is nog niet perfect, maar ik blijf gewoon oefenen:)
   Zou het recept zeker een keer uitproberen, is de moeite waard!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...