woensdag 2 mei 2012

Murgh Makhani



Tijd voor een ander recept uit het kookboek De Regionale Keuken van India van Mridula Baljekar.
De Murgh Makhani (boterkip) is een populair Indiaas gerecht. Oorspronkelijk werd dit recept bedacht als manier om tandoori kip op te warmen zonder dat deze uitdroogt. Hiervoor wordt behalve een aardige hoeveelheid roomboter ook een beetje room toegevoegd. De combinatie van de smeuïge saus met de grillsmaak van de kip maakt van dit gerecht een toppertje!

Benodigdheden:
Kip tikka
600 g kipfilet, in blokjes van 5 cm
sap van 1/2 sinaasappel
1 tl zout
115 g Griekse yoghurt
2 el gember-knoflookpuree
1/2 tl kurkumapoeder
1 tl garam masala
1/2 tl chilipoeder
2 tl maizena
1 tl suiker
3 el zonnebloemolie
50 g boter, gesmolten
6 bamboeprikkers, in water geweekt

Saus
150 g roomboter
1 kaneelstokje van 5 cm, in grove stukken
3 kardemompeultjes, gekneusd
4 kruidnagels
2 tl fenegriekzaad
2 el gember-knoflookpuree
2 groene chilipepers, grof gehakt
400 g bliktomaten
2 el tomatenpuree
2 tl suiker
2 tl zout
1 tl chilipoeder
2 dl warm water
1,5 dl room

Bereidingswijze:
1. Doe de kip in een kom en vermeng met het sinaasappelsap en zout. Laat het 30 minuten staan. Klop de yoghurt en roer de resterende tikka-ingrediënten erdoor, behalve de gesmolten boter. Meng grondig en voeg bij de kip, roer tot de kipstukjes rondom met marinade zijn bedekt. Dek af en zet het 2-3 uur of een nachtje in de koelkast. Breng op kamertemperatuur voor de bereiding.

2. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Rijg de stukjes kip aan de prikkers, bewaar de resterende marinade en leg de prikkers onder de grill. Bak ze 5 minuten op 7,5 cm onder het grillelement. Roer ondertussen de resterende marinade door de gesmolten boter. Neem de kipspiesjes uit de grill en bestrijk ze ruim met het botermengsel. Rooster ze nog 4 minuten, tot ze licht beginnen te verbranden. Draai de spiesjes om en bestrijk ze weer met de rest van de specerijenboter. Rooster ze nog 4 minuten tot ze ook aan deze kant dondere randjes beginnen te krijgen. Neem ze uit de grill en houd ze warm in aluminiumfolie.

3. Smelt voor de saus de helft van de boter langzaam in een pan. Voeg het kaneelstokje, de kardemompeulen, de kruidnagels en fenegriekzaadjes toe gevolgd door de gember-knoflookpuree. Bak alles 3 minuten en voeg dan de peper, tomatenblokjes, tomatenpuree, suiker zout en chilipoeder toe. Bak kort mee en voeg het water toe. Sluit de pan en laat de saus 20 minuten zachtjes koken.

4. Neem de saus van het vuur en pureer het (voorzichtig) met een staafmixer tot de saus glad is.

5. Zet de pan weer op het vuur en voeg de resterende boter en de room toe. Breng het mengsel heel zachtjes aan de kook. Haal de kipstukjes van de spiezen en voeg aan de saus toe. Laat alles nog 5 minuten zachtjes koken en serveer met basmatirijst.

Het resultaat is een restaurantwaardige maaltijd. Toegegeven: dit gerecht is bedoeld voor 4 personen, maar wij hebben dit met z'n tweeën opgepeuzeld.

3 opmerkingen:

  1. Het ziet er zalig uit, is vast heel erg lekker dat jullie het met z'n tweeën hebben opgegeten!
    Nog een vraagje: vind je het leuk om mee te doen met het Foodblogevent van mei (zie mijn blog)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline, bedankt voor je reactie! Ja, het lijkt me hartstikke leuk om mee te doen met het Foodblogevent! Ik heb inmiddels bedacht wat ik ga maken...komt er dus binnenkort aan.

      Verwijderen
  2. Leuk, ik ben zeer benieuwd!
    Kijk er al naar uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...