vrijdag 4 mei 2012

Aardappelgratin (verboden Gratin Dauphinois te noemen)

Aardappels zat op voorraad, dus werd het tijd voor een lekker smeuïg aardappelgerecht. Met Gizzi's Keukenmagie nog steeds in mijn bezit viel mijn oog op haar Dauphinois gerecht. Gizzi gebruikt in haar gerecht echter Gruyère, terwijl ik alleen parmezaanse kaas in huis had. Zou ik een grote Dauphinois-zonde begaan als ik parmezaan gebruikte in plaats van de Gruyère? Niet dat ik enig respect heb voor authentieke gerechten (ik kook het en als het lekker is ben ik blij), maar ik werd wel nieuwsgierig. Op zulke momenten biedt Google uitkomst. En wat blijkt? Gizzi Erskine, de glamour chef in person, begaat de grootste Daupinois-zonde door er überhaupt kaas (welke kaas dan ook) overheen te gooien! Clotilde Dusoulier van Chocolate & Zucchini geeft aan:   
[...] A proper gratin dauphinois does not involve cheese! If you decide to make it with cheese thou shalt forfeit the right to call it a gratin dauphinois [...]. 
Duidelijk én overtuigend. Het is immers een Franse vrouw die hier aan het woord is, dus zal het wel waar zijn.  Rebel die ik ben, heb ik er dus lekker veel parmezaanse kaas overheen gegooid. Heerlijk gegeten! Ik volg het gebod van Clotilde natuurlijk wel op. Een aanrader dus, deze AARDAPPELGRATIN. Foei, Gizzi, foei!

Benodigdheden:
350 ml melk
350 ml slagroom
1 grote knoflookteen, gepeld en in plakjes
1 takje verse tijm
1 laurierblad
versgemalen zout en peper
600 g vastkokende aardappels
30 g parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze:
1. Schil de aardappels in dunne plakjes. Als je een mandoline hebt, ben je een gezegend mens. Bij gebrek aan mandolines biedt een kaasschaaf uitkomst.
2. Verwarm de oven voor op 200C. Doe de melk en room in een grote pan, voeg de knoflook, tijm, laurierblad, peper en zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat een paar minuten zachtjes sudderen.
3. Schuif de aardappelschijfjes in de pan en roer voorzichtig. Laat ongeveer 7 minuten sudderen tot de schijfjes net gaar zijn. Giet ze af in een vergiet boven een kom en vang de melk op. Verwijder de tijm en het laurierblad.
4. Leg de schijfjes in lagen in een ondiepe, ovenvaste schaal en giet over elk laagje een straaltje van de achtergehouden melk. Giet nog wat meer melk langs de randen maar niet al te veel. Als je op de aardappelen drukt, moet je een klein plasje melk zien.
5. Strooi de kaas erover en zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas begint te bubbelen en goudbruin wordt. Laat 10 minuten staan voor je hem opdient.

4 opmerkingen:

 1. Beetje opstandig, maar toch ook weer niet om Clotilde niet helemaal in het harnas te jagen. Leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Corrine, dank voor je reactie! En inderdaad, rebellie moet wel binnen de culinair verantwoorde perken blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En de plakjes niet afspoelen en goed drogen om het zetmeel te verwijderen? Hmmm, daar denkt Elisabeth David héél anders over ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Nell, dank voor je reactie! Weer een argument erbij om dit recept geen Dauphinois te noemen :) Ik las zojuist dat men het zetmeel verwijderd, zodat de gratin minder plakkerig wordt. Eens kijken hoe dat de volgende keer uitpakt!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...