zondag 13 mei 2012

Varkenskarbonades gevuld met Port Salut & salie, met peren uit de ovenGebaseerd op een recept van Gizzi Erskine werd de karbonade ontdaan van alle saaiheid die een karbonade normaliter uitstraalt. Een feestelijk gerecht, maar door zijn eenvoud uitstekend geschikt voor doordeweekse dagen.

Benodigdheden (2 personen):
2 peren, gehalveerd en van klokhuis ontdaan
50 g roomboter, plus 4 theelepels
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 haaskarbonades
2 plakken Port Salut
zeezout en versgemalen peper
handjevol verse salieblaadjes

De salie is overigens, behalve een zeer smakelijk kruid,  een onverwoestbaar plantje. In het Foodies magazine deze maand wordt er aandacht geschonken aan dit bijzondere en krachtige kruidenplantje. Ook ik kan het beamen:  de harde wind, regen, sneeuw en vorst deren de salie niet. Terwijl de rest het opgeeft,  blijft deze gewoon hardnekkig overleven. Totdat ik de blaadjes pluk en de salie genadeloos in een stuk vlees prop. Zoals hier.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Leg de peerhelften in een braadslee en schep op elke helft 1 theelepel boter. Leg er een paar salieblaadjes op en bestrooi de helften met suiker. Bak de peren 20 minuten in de oven, totdat ze zacht zijn in het midden en knapperig en gekaramelliseerd aan de buitenkant.
3. Snij intussen de karbonades driekwart in aan de kant waar geen bot zit. Vul de karbonades elk met een plak Port Salut en salie. Bestrooi ze vervolgens flink met zout en peper.
4. Verhit 25 g boter in een koekenpan samen met de rest van de salie. Voeg als de boter heet is, de karbonades toe en bak deze 2 minuten per kant zodat ze goudbruin worden. Voeg tijdens de laatste 2 minuten de rest van de boter toe .
5. Doe de karbonades in de braadslee bij de peren, giet er de salieboter overeen en laat ze nog 5 minuten in de oven staan.
6. Laat het vlees 5 minuten rusten en serveer ze dan met de 2 peerhelften en een beetje van het braadvocht.

Lekker!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...