zaterdag 14 april 2012

Caramel Shortbread



Het was een koude, regenachtige dag toen ik dit recept voor het eerst uitprobeerde. Sindsdien ben ik, net als mijn omgeving, bekeerd. Dit weekend hadden we een verjaardag te vieren. In plaats van taart was de wens van de jarige om deze home-made Twix-gebakjes te serveren aan de gasten.
Het recept komt van een fantastisch leuke Britse vrouw, genaamd Titli Nihaan.

Benodigdheden
250 g bloem
325 g roomboter
75 g suiker
400 g gecondenseerde, ongezoete melk uit blik
150 g bruine basterdsuiker
200 g melkchocolade (puur kan ook)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180C. Vet een cakeblik van 20cmx20cm in.
2. Meng de bloem en de suiker in een beslagkom en kneed hier 175 g boter doorheen, todat het zich tot een elastisch deeg gevormd heeft.
3. Druk het deeg in het cakeblik en maak de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Prik er vervolgens gaatjes in met een vork.
4. Bak zo'n 20 minuten in de oven tot het deeg goudkleurig is. Laat het vervolgens afkoelen.
5. Voor de karamel smelt je 150 g boter in een pan. Voeg de basterdsuiker toe en roer tot het een ingedikte massa is.
6. Haal van het vuur en roer er de gecondenseerde melk doorheen. Breng het mengsel vervolgens weer aan de kook en blijf constant (!) roeren totdat zich een dikke, plakkerige karamel gevormd heeft.
7. Giet de karamel direct over het afgekoelde shortbread deeg, strijk het glad en laat het afkoelen.
8. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Giet de chocolade over de karamel en strijk het glad.  Zet het vervolgens even in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.
9. Snijd in kleine (!) blokjes en serveer.

Zorg dat je vrienden uitnodigt als je dit recept gemaakt hebt. Dit voorkomt dat je dit duivels lekkere, maar o zo calorierijke en cholesterolverhogende goedje helemaal alleen opeet. De overlevingskansen zijn dan vrijwel nihil...


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...