vrijdag 20 april 2012

Tijd voor een stoofschotel




Een vrije dag. Dit betekent tijd...tijd zat om lekker te stoven. Eer dat ik in al mijn enthousiasme bedacht had wat ik daarnaast nog aan recepten wilde maken (appeltaart, kaneelbroodjes, bietensoep etc.) en de benodigde boodschappen gedaan had, bleek de tijd al grotendeels verstreken. Uiteindelijk is het toch allemaal goed gekomen en hebben we lekker Hollands met een peterselieaardappeltje erbij genoten van deze stoofschotel met bleekselderij.

Benodigdheden
600 g sucadelappen, in blokjes
4 el olie
1 prei, gewassen en gesneden
1 tl paprikapoeder
500 ml rundvleesbouillon
1 flesje bier
5 worteltjes, schoongemaakt en gesneden
1 struik bleekselderij, gesneden
250 g sjalotjes, gehalveerd
100 ml slagroom
zout
peper

Bereidingswijze
1. Wrijf het vlees in met zout en peper.
2. Verhit 4 el olie en bak het vlees rondom aan.
3. Voeg de prei met de paprikapoeder toe en bak kort even mee.
4. Vermeng het bier met de hete bouillon en schenk dit in scheutjes bij het vlees. Laat het vlees sudderen en schenk, als er teveel vocht verdampt, meer vocht bij.
5. Voeg na circa 90 minuten de wortels, bleekselderij en de sjalotjes bij het vlees en laat dit nog circa 45 minuten meesmoren.
6. Zeef het mengsel: vang het braadvocht op en leg het vlees en de groenten in een voorverwarmde schaal en houdt deze warm.
7. Meng de slagroom door het braadvocht en laat een beetje inkoken. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
8. Giet de saus over het vlees-groentemengsel en serveer direct.

Het recept is gebaseerd op een van de gerechten uit De Kook Encyclopedie.
Waarschuwing: verleiding is zeer groot om de jus van je bord te likken!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...