maandag 11 juni 2012

Pruimenclafoutis


Soms zit het mee in het leven. Bijvoorbeeld als je bij de bibliotheek Ottolenghi - Het Kookboek bestelt, en deze binnen no time voor je klaar staat. Geen muffe geur van oud boek dat al te lang in de kast staat, gele bladzijden, ondefinieerbare vlekken, ezelsoren...niets van dit alles. In plaats daarvan een ontzettend gaaf boek, vol met sneeuwwitte bladzijdes en recepten die schreeuwen om uitgeprobeerd te worden. Dat hebben we dus maar braaf gedaan.

Benodigdheden:
4 rijpe rode pruimen
3 scharreleieren, gesplitst in dooiers en witten
70 g fijne kristalsuiker
70 g bloem
1 theel. vanille-extract
150 ml slagroom
1/2 vanillestokje
snufje zout
poedersuiker, om te bestrooien

Bereidingswijze:
1. Verhit de oven voor tot 170˚C en vet een springvorm van Ø20 cm in.
2. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in 3-4 parten. Verdeel de helft van het fruit over de bodem van de springvorm.
3. Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van de suiker tot een dikke, bleke massa.
4. Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de eimassa, gevolgd door de vanille-essence, room en zout. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag.
5. Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve, niet droge pieken blijft staan. Spatel het luchtig door het beslag.
6. Giet het beslag over de pruimen. Zet de bakvorm ca. 20 minuten in de oven.
7. Haal uit de oven en verdeel de overgebleven pruimen er overheen. Bak de clafoutis dan nog ca. 5 minuten tot een in het midden gestoken spies er droog uitkomt.
8. Laat de clafoutis afkoelen en bestuif voor het serveren met poedersuiker.

Dit handzame formaat kan makkelijk verorberd worden door een hongerig tweetal. Wegspoelen met koffie en de dag kan niet meer stuk.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er super uit! En wat een geweldig boek hè!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank! Ja, erg leuk boek! Heb tot 22 juni om flink uit te proberen. Daarna is ie ongetwijfeld door de volgende gereserveerd :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...