zondag 18 november 2012

Categorie WTF: Zoet-zoute chocoladecake

Dutchful Thinking zoet-zoute chocoladecake

Voor mijn verjaardag (alweer enige tijd geleden) heb ik een ontzettend mooi bakboek gekregen: The Hummingbird Bakery - Cake Days. Naast de kwijl-opwekkende foto's van allerlei soorten cakes, cakejes, muffins, cupcakes, whoopie pies, taartjes en taarten zijn de recepten vaak creatief en verrassend. Wat te denken van een Guinesscake, citroencake met tijm of cakejes met cola? Ik zou het niet gauw verzinnen. Voor de verjaardag van de betreffende vriendin van wie ik het kookboek gekregen heb, ben ik aan de slag gegaan met de zoet-zoute chocoladecake. Zoet-zout?? WTF??? Ja, dat dacht ik ook.

Maar goed, verstand op nul en aan de slag. Onderstaand recept klopt en bevat geen typefouten. Je leest het goed: er gaat in totaal 750 g roomboter, 840 g suiker en bijna een halve liter slagroom in. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik aardig wat karamel en glazuur overhield, dus het recept is aan de ruime kant. Hoe dan ook, de mening van het Voedingscentrum over dit recept laat zich raden. Ach, overgewicht en hart- en vaatziekten neem je na de eerste hap op de koop toe.

Benodigdheden:

Cakebeslag
300 g zachte roomboter
300 g fijne kristalsuiker
140 g bruine basterdsuiker
3 eieren
100 g cacao
160 ml karnemelk
1 tl vanille-extract
330 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1/2 tl zout

Zoute karamel
200 g fijne kristalsuiker
2 el schenkstroop
120 ml slagroom
60 ml zure room
1 tl fijngemalen zeezout

Glazuur
200 g fijne kristalsuiker
2 el schenkstroop
360 ml slagroom
450 g pure chocolade (plus extra voor de garnering)
450 g zachte roomboter
fijngemale zeezout, voor het bestrooien

Bereidingswijze:

Cakebeslag
1. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
2. Klop met een handmixer de boter en beide soorten suiker licht en romig. Voeg de eieren een voor een toe. Klop goed na elke toevoeging en schraap de zijkanten van de kom schoon.
3. Meng in een kom de cacao, de karnemelk en het vanille-extract met 60 ml water tot een dikke pasta.
4. Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout en zeef dit. Voeg dit mengsel, afgewisseld met de cacaopasta in porties toe aan het boter-suikermengsel. Klop het mengsel op lage tot matige snelheid tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
5. Verdeel het beslag in drieën.  Als je drie springvormen hebt van Ø20 cm heb je mazzel (en kennelijk veel ruimte in de keukenkastjes) en kun je het beslag gelijk verdelen over de met bakpapier beklede springvormen. Zo niet, dan bak je de drie cakes achter elkaar met dezelfde springvorm. Bak de cake(s) ongeveer 30 minuten tot een in het midden van de cake gestoken houten satéprikker er schoon uit komt.  Laat de cake(s) even in de springvorm afkoelen en stort dan op een rooster om volledig af te laten koelen.

Zoute karamel
1. Breng in een pan de suiker en de stroop met 60 ml water aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten koken tot het stroperig en karamelkleurig is.
2. Doe slagroom, zure room en het zout in een aparte pan. Breng het mengsel aan de kook en haal de pan van het vuur. Het zout moet volledig zijn opgelost.
3. Haal de karamel van het vuur en voeg voorzichtig de hete room toe. Het mengsel zal gaan borrelen en wordt na roeren glad, romig en goudbruin van kleur. Giet de karamel in een kleine kom en laat het afkoelen.

Glazuur
1. Breng in een pan de suiker en de stroop met 60 ml water aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten koken tot het stroperig en karamelkleurig is.
2. Doe de slagroom in een aparte pan. Breng het aan de kook en haal de pan van het vuur. Giet de hete room voorzichtig toe aan de karamel. Je raadt het nooit, maar ook dit mengsel zal gaan borrelen en wordt na roeren glad, romig en goudbruin van kleur. Laat de karamel iets afkoelen.
3. Voeg de gehakte chocolade toe aan de licht afgekoelde karamel van de vorige stap en roer het erdoor tot de chocola gesmolten is. Giet het mengsel in een kom en klop het 10 minuten met een handmixer tot de onderkant van de kom koud aanvoelt.
4. Voeg de boter toe en klop het mengsel licht. Laat het glazuur 40-50 minuten rusten in de koelkast.

Bouwen
1. Zet een van de afgekoelde cakes op een bord of taartkarton. Bedek hem met circa 2 el van de zoute karamel en strijk deze glad met een (palet)mes. Bedek de laag karamel met 4 el glazuur en strijk ook dit glad.
2. Leg de tweede cake op de eerste. Bedek ook deze met de zoute karamel en het glazuur en herhaal dit bij de derde cake.
3. Bestrijk met het resterende glazuur de zijkanten van de taart. Bestrooi de taart tot slot met geraspte chocola en fijngemalen zeezout. Laat even opstijven in de koelkast.

Wees trots op jezelf en serveer!


4 opmerkingen:

  1. Wauw, ziet er prachtig uit! Heb je ook nog een stukje kunnen proeven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, ik mocht er gelukkig een stukje van proeven. Niet verkeerd en net iets minder machtig dan ik gedacht (gevreesd) had :)

      Verwijderen
  2. Met dank voor je belangstelling en/of reacties op mijn weblog. Ik wens jou en je naasten een heel gelukkig en vooral gezond 2013! Dat ook het komende jaar opnieuw veel Eetplezier te wachten staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Linda, Ik heb een vraagje over je blog, maar kan geen e-mailadres vinden. Zou je mij willen mailen op jerrel@tezet.nl? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...