donderdag 16 augustus 2012

Vegetarisch voor vleesliefhebbers: Broodje Falafel

Broodje falafel Dutchful Thinking

Je hebt van die mensen. We weten allemaal dat dieren eten zielig is en dat het slecht is voor het milieu. We weten allemaal dat vegetarisch eten enorm veelzijdig is en nog hartstikke gezond ook. We weten. Ondertussen heb je van die mensen die gewoonweg elke dag vlees willen eten. Gewoon. Omdat. Vlees. Nu. Elke dag.
Gelukkig hebben de Libanezen daar iets voor uitgevonden. Het heet falafel. Ook wel flaffel genoemd. En daar wij Hollanders gewend zijn om van alles op een broodje te doen (broodje hamburger, broodje bal, broodje haring) is er ook het broodje flaffel. Er zit geen vlees in. Maar dat maakt de vleesminnende mensen onder ons in dit geval niet uit. Het lijkt op vlees en het smaakt werkelijk heerlijk!
Dus, word ook jij omringd door naar vlees snakkende mensen en mocht jij snakken naar minimaal één dag per week een vleesvrij menu, raad ik aan om een wekelijkse flaffeldag in te lassen.

Met dank aan Mevrouw Minder hierbij het volgende (iets aangepaste) recept:

Benodigdheden (2 personen):
250 gr gedroogde kikkererwten
2 tenen knoflook
1 ui
1 tl chilipoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
zout en peper
bosje koriander
bosje peterselie
handvol muntblaadjes
1 el kikkererwtenmeel
pitabroodjes
sla
komkommer, in schijfjes
wortel, in sliertjes

Bereidingswijze:
1. Week een nacht van tevoren de kikkererwten in water.
2. Giet de kikkererwten af. Pureer ze met de ui, knoflook, poeders en verse kruiden tot een gladde massa. Voeg 1 el kikkererwtenmeel toe en roer dit er doorheen.
3. Vorm kleine balletjes van het mengsel.
4. Verwarm een laagje olie in een pan. Laat goed heet worden (tip: dompel een satéprikker in de olie. Als de olie rondom het stokje begint te bubbelen is de olie heet genoeg). Frituur de balletjes in porties totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken in een met keukenpapier bedekte kom of vergiet.
5. Rooster de pitabroodjes en vul deze met de falafel balletjes en sla, komkommer en wortel.
6. Serveer met een dot knoflooksaus.

Overtuigde vegetariërs hoeven overigens niet te aarzelen bij het ingrediënt kikkererwten (engels: chickpeas). Ze hebben hun naam niet mee, maar bevatten niets slijmerigs, hebben geen veren of andere dierlijke eigenschappen. Laten we afspreken, om verwarring te voorkomen, om de mooie erwtjes voortaan gewoon KEKERerwten te noemen.

dinsdag 14 augustus 2012

Zin in vanillevla

Vanillevla Dutchful Thinking

Zin in een toetje. Vanillevla deze keer. En zoals Karin Luiten ons elke keer weer helpt herinneren: we zijn niet geheel afhankelijk van Campina en Meneer Heijn. We kunnen het ook zellûf doen.

Benodigdheden:
500 ml melk
5 eidooiers
1 vanillestokje
50 g suiker

Bereidingswijze:
1. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje samen met de melk in een pan en laat het mengsel ca. 15 minuten trekken op heel laag vuur zonder te koken.
2. Klop de eidooiers en de suiker met de mixer tot een schuimige massa. Verwijder het vanillestokje uit de melk en voeg al kloppend de melk voorzichtig toe aan de eieren.
3. Giet het schuimige mengsel terug in de pan een laat op heel zacht vuur binden en blijf goed kloppen met een garde (neem hier de tijd voor). Laat het niet koken, want dan gaat het schiften.
4. Giet over in een schaal en laat afkoelen. Bedek met huishoudfolie en laat in de koelkast koud worden.

De eidooiers zijn op zich voldoende om, met een beetje geduld, het mengsel te laten binden. Als je haast hebt, kun je nog een beetje maïzena (in melk opgelost) toevoegen. Het resultaat mét maïzena heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Zo, mocht je je inmiddels met je zelfgemaakte bakje vla op de bank genesteld hebben, is het tijd voor een filmpje van de Keuringsdienst van Waarde over... vanillevla. Enjoy!

zondag 12 augustus 2012

Workshop foodfotografie


Zaterdag was uitslapen er even niet bij. Om half negen begon de reis richting het immerschone Nootdorp. Daar werd ik, samen met nog 5 andere rare mensen die het leuk vinden hun voedsel op de foto te zetten, verwacht bij het huis van Alexandra. Alexandra woont in een adembenemend mooi huis met wat met recht een Woonkeuken met hoofdletter W genoemd kan worden. Handige plek voor een workshop 'fotografie en styling voor foodbloggers'. Handlanger van Alexandra was Simone van Junglefrog. Na eerst de basiskneepjes van de fotografie geleerd te krijgen werd daarna ingegaan op styling. Nu ga ik natuurlijk niet alle ins en outs verklappen van het geleerde (volg de workshop zelf maar zou ik zeggen), maar er zaten voor mij toch aardig wat 'aha-erlebnisse' tussen. Zoals:
1. Denk eerst even na voordat je begint met fotograferen. Dus niet: Eten-is- klaar-en-staat-eigenlijk-koud-te-worden-maar-ik-wil-nog-een foto-dus-plemp-het-op-tafel-en-maak-gauw-een-hap-snap-foto-oh-hij-is-niet-mooi-ik-maak-er-nog-een-wat-zit-je-nu-te-zeuren-vriendlief-koud-is-het-toch-ook-wel-lekker.
2. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Vind inspiratie via plaatjes in kookboeken, tijdschriften, Pinterest etc. Probeer mooie foto's na te maken en leer ervan.
3. Styling hoeft niet duur te zijn. Denk out-of-the-box: kussenslopen, oude t-shirts, theedoeken etc. kunnen prima als servet of ondergrond gebruikt worden. Vanaf nu wordt er dus niets meer weggegooid!
4. Reflectiescherm en belichting corrigeren doen echt wonderen.
5. Neem staande foto's, zodat je meer diepte in je foto's krijgt.
6. Ja, je kunt een hele middag ontzettend veel plezier hebben met het mutsen met gerechten die er heerlijk uitzien, maar die je niet opeet en waar je dan uiteindelijk 3 foto's van uitkiest die 'er-mee-door-kunnen'.


Een plots opkomende pijn in het foodbloggershoofdje belette mij om direct bij thuiskomst aan de slag te gaan. In de loop van de zondag kwam de levenslust terug en heb ik weer een en ander uitgeprobeerd (en ook opgegeten deze keer). Door alle tips en trucs is het plezier in foto's maken nog meer toegenomen. Daarbij heb ik oude spullen in huis 'herontdekt'  die prima te gebruiken zijn bij het fotografen. Ik hoop  dat de foto's steeds beter gaan worden! Oordeel komende week zelf :)



woensdag 8 augustus 2012

Nectarinetaartje

Nectarinetaartje

Bij het boodschappen doen een doosje van, wat later bleek, niet al te beste nectarines meegenomen. Maar geen nood, daar maken we gewoon een lekker taartje van! Deze diende gisteravond als nagerecht voor de gasten. De planning was dat er 1 eter kwam. Dat werden er spontaan 3. Maar door eerlijk te delen kwam iedereen aan zijn trekken.

Inspiratie vond ik op de blog van Technicolor Kitchen. De vrouw achter deze blog is de Portugese Patricia en naast lekker koken en daar mooie foto's van maken is ze ook verzot op films. Elk recept gaat dan ook gepaard met schrijfsels over de laatste film die ze gezien heeft. Een erg creatieve en leuke combinatie!

Benodigdheden:
175 g zachte roomboter
160 g suiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
1/2 tl vanille-extract
3 eieren
150 g bloem
1 tl bakpoeder
snufje zout
65 g volle yoghurt
3 nectarines, in schijfjes
poedersuiker

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
2. Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet in met boter.
3. Mix de boter, suiker, sinaasappelschil en vanille-extract tot een romig mengsel.
4. Voeg de eieren één voor één toe en mix het zorgvuldig door het mengsel.
5. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de beslagkom. Voeg de yoghurt toe en meng door het beslag.
6. Stort het beslag in de springvorm en strijk glad. Verdeel de nectarineschijfjes erover en bak ca. 55 minuten in de oven tot het taartje gaar, goudkleurig en gerezen is.
7. Laat afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en een dot slagroom.

Nectarinetaartje
Enjoy!

zondag 5 augustus 2012

Culinaire reis van Noord- naar Zuid-India: Hyderabadi Murgh Korma & Methi Chaman

Hyderabadi murgh korma (kip in kokosnootsaus met cashewnoten en sesamzaad)

Het werd wel weer tijd voor een nieuw recept! Iets teveel bevangen door het 'ik-ben-hoognodig-toe-aan-vakantie'  kwam er minder van het koken en nog minder van het bloggen. Inmiddels ben ik weer helemaal hersteld en vol nieuwe energie!
Geïnspireerd door een recente Indiase kookmarathon waarbij ik mijn gasten diverse verschillende curry's voorschotelde trakteer ik jullie deze keer graag op een tweetal goed te combineren Indiase gerechten.
De Hyderabadi Murgh Korma is een kipgerecht in kokosnootsaus met cashewnoten en sesamzaad. De kip wordt gemarineerd in yoghurt. Door het zuur in de yoghurt wordt de kip lekker mals. Andere manieren om malsheid te verkrijgen is door het gebruik van wijn of azijn. In West-India gebruiken ze bijvoorbeeld azijn om het varkensvlees voor de wereldberoemde Vindaloo mals te krijgen.

Benodigdheden:

650 g kipfilet
50 g rauwe cashewnoten
75 g ghee
1 grote ui, gesnipperd
1 el sesamzaad, fijngemalen
2 dl kokosmelk

Marinade:
Gemarineerde kipfilet200 g volle yoghurt
2 tl kikkererwtenmeel
2 tl gemberpuree
2 tl knoflookpuree
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl zout

Kruidenmix
1 kaneelstokje van 2,5 cm
6 kardemompeultjes, gekneusd
6 kruidnagels
2 laurierblaadjes

Gekruide boter
1/4 tl geraspte nootmuskaat
1/4 tl gemalen foelie

Bereidingswijze:
1. Snijd de kipfilet in blokjes van 5 cm. Klop de yoghurt met het kikkererwtenmeel tot een glad mengsel. Klop goed, zodat de yoghurt niet gaat klonteren. Meng de overige ingrediënten voor de marinade er goed door. Roer de kip door de marinade totdat alle stukken kip rondom met de marinade bedekt zijn. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren.
2. Bewaar 1 theelepel ghee en smelt de rest in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de ingrediënten van de kruidenmix toe. Bak ze tot de kardemompeultjes bol gaan staan.
3. Voeg de ui toe en zet het vuur wat hoger. Bak de ui totdat deze glazig is en roer het sesamzaad erdoor.
4. Voeg de gemarineerde kip toe en bak totdat de kip bruin kleurt. Schenk de kokosmelk en 150 ml water erbij. Breng de kip aan de kook, zet het vuur laag, sluit de pan en laat het in 20 minuten zachtjes gaar koken.
5.  Week de cashewnoten 20 minuten in 150 ml kokend water. Pureer de cashewnoten met het weekwater en voeg toe aan de kip. Laat de kip nog ca. 5 minuten koken tot de saus iets is ingedikt.
6. Smelt de bewaarde theelepel ghee in een pannetje op laag vuur. Voeg de nootmuskaat en foelie toe en laat zachtjes 30 seconden koken. Schenk de gekruide boter over de kip en roer alles door elkaar.


Methi chaman (Indiase kaas met fenegriek en spinazie)

Voor de broodnodige groente biedt het Noord-Indiase Methi Chaman uitkomst. Dit gerecht bestaat uit Indiase kaas met fenegriek en spinazie. Ervaring leert dat je de paneer in dit gerecht ook prima kunt vervangen door tofu en de spinazie door waterspinazie. Je moet het immers doen met wat je in huis hebt en wat op moet! Het gedroogde fenegriekblad vervang ik door fenegriekzaad, omdat ik het blad nog niet tegengekomen ben in de toko. 

Benodigdheden:
225 g paneer
4 el zonnebloemolie

Kruidenmix 1
1 grote ui
25 g verse gemberwortel
4 grote tenen knoflook
1/4 tl fenegriekzaad
1 rode chilipeper

Kruidenmix 2
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl kurkumapoeder

150 g bliktomaten
1 el tomatenpuree
275 g verse spinazie
1/2 tl zout
3 el room
1/2 tl garam masala

Bereidingswijze:
1. Snij de paneer overlangs in 5 repen en elke reep in blokjes van 1 cm. Verhit 1 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de blokjes paneer bruin (let op: spettergevaar!) Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
2. Pureer de kruidenmix 1. Verhit de resterende olie in een middelgrote pan en voeg de gepureerde ingrediënten toe. Bak deze ca. 5 minuten tot de puree lichtjes aan de bodem begint te plakken.
3. Zet het vuur laag en voeg kruidenmix 2 toe. Laat het 30 seconden zachtjes koken en voeg dan de tomaten toe. Verhit todat het vocht is ingekookt.
4. Voeg 2-3 el water toe en verhit alles nog 2 minuten. Roer de tomatenpuree er doorheen en schep de gebakken paneerblokjes er voorzichtig door.
5. Voeg de spinazie en het zout toe en roer tot de blaadjes geslonken zijn. Zet het vuur laag en verhit alles nog een paar minuten.
6. Voeg de room en garam masala toe. Verhit nog even kort en neem de pan dan van het vuur. 

Serveer deze overheerlijke curry's met naan en basmatirijst. Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...